Conform datelor preluate de reporterul Agenției de Presă Anatolia de la Ministerul Culturii și Turismului din Turcia, date publicate și de cotidianul hurriyet.com.tr, sectorul serialelor turcești a înregistrat performanța de a se situa pe locul al doilea în lume, după SUA, în privința exportului de seriale.

Serialele turcești sunt vizionate de milioane de telespectatori în peste 140 de țări, din SUA în Rusia, din Balcani în Orientul Mijlociu și Orientul Îndepărtat și până în America Latină. Exporturile de seriale aduc Turciei încasări de peste 350.000.000 dolari anual.

Țările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord sunt în frunte, urmate de țările din Europa de Est, Europa de Vest, Asia, SUA și America Latină.

Conform Direcției Generale de Cinematografie, cele mai vizionate seriale de până acum sunt: „Adını Feriha Koydum” (cu Vahide Perçin, Hazal Kaya și Çağatay Ulusoy în rolurile principale),

feriha.png

„Gümüş” (cu Kıvanç Tatlıtuğ și Songül Öden în rolurile principale),

gumus.Jpeg

„Fatmagül’ün Suçu Ne” (cu Beren Saat și Engin Akyürek),

turkdizileri.jpg

„Ezel” (Kenan İmirzalıoğlu, Cansu Dere și Tuncel Kurtiz în rolurile principale )

ezel.jpeg

și  „Kara Sevda”( cu Burak Özçivit și Neslihan Atagül în rolurile principale).

karasevda.jpg

Difuzat în peste 60 de țări, serialul regizat de Hilal Saral- „Kara Sevda„ (cu Burak Özçivit și Neslihan Atagül în rolurile principale și cu nume importante îndistribuție: Zerrin Tekindor, Kaan Urgancıoğlu, Burak Sergen) a reușit să obțină Premiul Emmy pentru Cel mai Bun Serial fiind o mare mândrie pentru Turcia.

Yusuf Gürsoy, Președintele Uniunii Profesionale a Difuzorilor din Radio și Televiziune (RATEM), a declarat că sectorul serialelor turcești a avut o dezvoltare amețitoare mai ales după 2010.

„Prin serialele turcești,avem acces la diverse culturi și zone geografice ale lumii. Dın punctul de vedere al Turciei, este o dezvoltare importantă. Turcia prezintă un real interes prin istoria, cultura și geografia sa, iar serialele turcești îndeplinesc și funcția de prezentare a acestora. Serialele și producțiile de televiziune turcești atrag simpatie față de Turcia și au un aport în diplomația publică și turismul țării.„

Serialele turcești și producțiile de televiziune din Turcia sprijină și brandurile turcești în concurența pe piața internațională.

Datorită unui mediu favorabil creat în țările unde se vizionează serialele turcești, Turcia primește sprijin important în procesele de decizie în cadrul platformelor internaționale unde Turcia este parte.

Obiectivul Turciei este acela de a atinge în 2023 cifra de 1 miliard de dolari din exportul de seriale și producții de televiziune.