Haluk Bilginer, câștigătorul categoriei Best Performance by an Actor la International Emmy, ediția a 47-a (2019), va aduce pe marele ecran povestea celui pe care turcii l-au numit „Sorele Artei„, Zeki Müren, cântăreț, textier, compozitor, poet, interpret, actor, designer și ilustrator.

Scenaristul și regizorul Levent Kazak mărturisea că este greu să vorbești despre Zeki Müren. Primele două scenarii au ajuns la coșul de gunoi, iar despre al treilea spune că a prins și va trece la pupitrul de regizor împreună cu Ezel Akay (Regizorul „9.kere Leyla/ De 9 ori Leyla„).

Pregătirile pentru  “Zeki Müren Öpücüğü/Sărutul lui Zeki Müren” au început. Zeki Müren a fost primul artist turc care a susținut concert la Royal Albert Hall în Londra.

Zeki Müren a donat, prin testament, întreaga sa avere, Fundației pentru Educație și Fundației Militare. Aceste două fundații au înființat în 2002 Liceul de Arte Frumoase Zeki Müren din Bursa și aproape trei mii de elevi au beneficiat de Fondul de Burse Zeki Müren.

A compus peste trei sute de melodii și a scos peste șase sute de discuri.

A fost câștigătorul primului disc de aur din Turcia.

Haluk Bilginer își dorește de mulți ani să joace acest rol și declara în 2009 că a început să scrie un scenariu pentru un proiect despre Zeki Müren:

„Va fi Zeki Müren, cel pe care îl știe toată lumea. Zeki Müren din mintea noastră. Pentru în special despre Turcia anilor ’70, Zeki Müren este un foarte bun vehicul.

– Zeki Müren a fost în viața noastră până în anii ’90. Și nu a spus niciodată că e homosexual. ’

– Nimeni nu i-a spus „ești homosexual„. Ce spuneau mamele noastre: „E un bărbat drăguț, lumea minte și îl bârfește.„ Totul era construit pe minciună… Nimeni nu spunea atunci “Regele e gol”, nimeni nu spunea “Zeki Müren e homosexual”. Nici măcar el însuși.  Spunea “Cândva, m-am îndrăgostit de o femeie„ și toată lumea vorbea despre cânt a suferit el din dragoste.

– Azi, Cemil İpekçi poate să spună “Sunt un homosexual conservator„ Zeki Müren ar mai fi existat dacă ar fi spus așa ceva? Toată lumea a fost obligată să mintă, inclusiv el.„

26 aprilie 1974- fotografie din arhiva Agenției de Presă Anatolia- de la recepția organizată în onoarea actriței Sophia Loren.
Reclame
Reclame
Reclame