Interviu acordat de Özcan Deniz jurnalistei Şirin Sever

Şirin Sever: Bine ai venit. A fost greu, dar până la urmă te-am convins. Recunoaște!

Özcan Deniz: Uite, am semnat un pact de pace pentru cinci ani.  De acord?

Şirin Sever: De acord. Eu, de cinci ani de zile, ori de câte ori solicit interviu, sunt refuzată.

Özcan Deniz: Nu e vorba de refuz, dar lucrez intens și în sectorul serialelor și am serioase probleme cu timpul. Mi-e greu să găsesc timp și pentru ceea ce fac pentru mine.

Şirin Sever: Ai dreptate. Până la urmă, ți-a fost rușine să mă mai refuzi. Nu-i așa? Recunoaște.

Özcan Deniz: Pe cuvânt că mi-a fost rușine.

Şirin Sever: „Istanbullu Gelin/Mireasa din Istanbul„ este un serial foarte vizionat. Este unul dintre cele câteva seriale pe care și eu le urmăresc. Urmărindu-l, îți lasă pe chip un altfel de zâmbet. Cu ce e diferit acest serial?

Özcan Deniz: Când am început să filmăm acest serial, câțiva domni „specialiști„ chipurile, au scris că e o dezamăgire și că nu va prinde. Nu spun că nu au dreptate deoarece, când privești din afară, ai impresia că e continuarea unei povești. Ceea ce este important într-un proiect, este să construiești o lume. Dacă reușești să construiești acea lume, nu mai contează că ceea ce povestești este un clișeu. Orice serial este continuarea unei povești, dar lumea pe care regizorul și actorii o construiesc, chimia dintre ei este cea care contează și ajunge la public.

Şirin Sever: Citeam într-un interviu al tău că spuneai „fiecare proiect are un spirit care i-a fost destinat și dacă acesta nu există, nu merge mai departe…„. Poți să prevezi acest lucru?

Özcan Deniz: Nimeni nu poate să prevadă. Poți avea idei apropiate, cunoști regizorul, așa cum eu o cunosc eu pe Zeynep Günay Tan, îți dai seama cam ce lume ar putea construi. Vezi distribuția în care nu există niciun actor superficial. Îți dai seama cum pot fi pasele tale cu ei și ce ar ieși. Îl vezi pe cel care face muzicile. De asemenea, decorul, regizorul artistic, regizorul de imagine. Toate acestea, la un loc, formează ideea despre ce va fi…

Şirin Sever: Și dacă e și spiritul acela…

Özcan Deniz: Da. Acel spirit al proiectului, din păcate, nu-l poate simți nimeni până la lasdarea proiectului. Uneori, se pot reuni toate aceste și să fie în van.

Şirin Sever: Care este contribuția ta la proiect? Tu ești un actor cu rating garantat.

Özcan Deniz: Eu sau actorii recunoscuți ca mine, putem da garanția publicului că dacă suntem implicați în proiect, acesta are un anumit standart. Dăm garanția acestui standart sau al unuia superior acestuia. Asta urmărește publicul. Dacă într-o zi cobori sub acest standart, publicul nu te mai urmărește. Nu deții garanția ratingului, ci garanția standardului. Atâta timp cât nu voi greși, indiferent dacă este film sau serial, publicul mă va urmări. Dacă voi da greș, nu mă va urmări. Nu există noțiune de „garanția mea„.

Şirin Sever: Când ai acceptat proiectul, ce anume te-a convins?

Özcan Deniz: Zeynep Günay Tan. Ceea ce se povestește, nu e ceva nou. Trebuie să se povestească într-un limbaj nou și aceasta o face regizorul.

Șirin Sever: În toate rolurile pe care le-ai interpretat de la „Asmalı Konak” există un prototip. Cum reușești să faci să te urmărească până la capăt? De pildă, ce ai adus nou la personajul Faruk Boran?

Özcan Deniz: Telepectatorul este unul care se sprijină pe memorie. Nu-i poți da prea multe opțiuni. Nu doar eu, ci mulți colegi au ales aventura încercării a „altceva„ și au fost dezamăgiți, apoi s-au întors la ceea ce reprezentau ei pentru public.

Șirin Sever: Zici că așa trebuie procedat?

Özcan Deniz: Da. Cu garanția asta trebuie acționat. Însă vă pot spune că nu e necesar să fie om de afaceri. Eu nu obișnuiesc să-l sun pe producător și să-i spun „Frate, scrie-mi ceva în care să existe un conac, o mamă și un om de afaceri.„. Dar, bazându-se pe memorie, în clipa în care le vine un astfel de proiect, ei își spun că pe ăsta l-ar juca Özcan. Am jucat în „Așk yakar/Dragostea arde„ rolul unui boxor. Nu s-a uitat nimeni. Era unul sărac care muncea ca antrenor de box pe doi lei și nu se putea însura cu fata din cauza sărăciei.

Șirin Sever: Ai dreptate, nu mi-a rămas în minte.

Özcan Deniz: Înțelegi ce vreau să-ți spun. Aventura este pentru cinema, nu pentru televiziune.

Șirin Sever: Ce ai adăugat de la tine personajului Faruk Boran?

Özcan Deniz: Multe. Să vă spun așa, ceea ce se scrie, pe hârtie este întotdeauna fără viață și fără spirit. Ceea ce scris, trebuie întruchipat și să capete spirit.

Șirin Sever: Dar din ce te inspiri?

Özcan Deniz: Nu dăm viață unor persoane pe care nu le știm. Acolo îl ai pe tatăl tău, fratele tău, sunt eu, sunt prietenii mei, e comandantul din armată, este animalul pe care îl iubesc, ai de toate.

Șirin Sever: De la Seymen încoace, ai jucat atâtea personaje din acestea de care femeile vor să se îndrăgostească că ar trebui să-ți fie un pic rușine…

Özcan Deniz: Așa?

Șirin Sever: Pentru că în realitate, nu există astfel de bărbați. Când vii cu un astfel de personaj, te gândești un pic și că este cel pe care îl vor femeile?

Özcan Deniz: Dar și Faruk Boran, înainte de Süreyya, era un aventurier. În primul episod, se ridică din pat, lângă el există o groază de chestii, cercei despre care habar nu are cui aparțin. Dar vedem în ce se transformă când găsește femeia potrivită. Vedem că astfel de bărbați se împuținează, sunt căutați cu lumânarea în zilele noastre și de aceea a da viață unui astfel de personaj este deja o datorie.

Șirin Sever: Atunci existența lui Faruk Boran vrea să însemne de fapt „Există astfel de bărbați, iată că se pot schimba.„

Özcan Deniz: Desigur! Și asfel de bărbați, cei care nu s-au regăsit, pot viziona și alege exemplul corect. Și dacă am o astfel de misiune…

Șirin Sever: Atunci putem să spunem că este o campanie de responsabilizare socială?

Özcan Deniz: Hahaha! Ca un spot public. Aș vrea să spun ceva. Nimeni să nu încerce să pună un semn de egalitate între personajele de film și cele din viața reală. Cadourile alea ale lui Faruk Boran, sunt ceea ce vrem noi să vă arătăm. Să punem o cameră de luat vederi în film și veți vedea că și la Faruk Boran vor vedea o groază de lipsuri, așa cum văd la soți, iubiți…

Șirin Sever: Ai putea să joci un personaj opus acestuia, un anti erou? Ai spus mai devrema că lumea nu vizionează.

Özcan Deniz: Aș juca. Actorul ar vrea să joace orice! Dar publicul nu vrea să urmărească orice!

Șirin Sever: Am înțeles.

Özcan Deniz: Echilibrul acesta trebuie asigurat corect.

Șirin Sever: Nu ai vrea să joci comedie într-o zi? Comedie totală.

Özcan Deniz: S-ar putea spune că am jucat.

Șirin Sever: Ai în filmele tale astfel de secvențe și scrii așa ceva…

Özcan Deniz: Mie nu-mi place comedia vorbei. Nu-mi place nici să vizionez și nici să scriu. Îmi place mai mult comedia situației. De aceea, indiferent de proiect, chiar dacă este o dramă, am grijă să presar și comedie de situație. Îmi place pentru că e chiar viața însăși.

Șirin Sever: Istanbullu gelin/Mireasa din Istanbul este un serial naiv, natural, sincer, dar parcă și tu joci mai natural, naiv, sincer de această dată. Mă înșel?

Özcan Deniz: Depinde de regizor. Dacă regizorul știe să obțină ce vrea de la tine, la un moment dat, ești ca un automat. Noi știind cine este Faruk și cine este Süreyya, interpretăm. Interpretând, contribuie și regizorul și rezultatul este ceva firesc.

Șirin Sever: Este mai ușor când se prinde această țesătură?

Özcan Deniz: Desigur.

Șirin Sever: Înseamnă că te înțelegi bine cu Aslı Enver.

Özcan Deniz: Evident.

Şirin Sever: Acest păr alb e ceva ce ai fost nevoit să arăți din pricina scenariului?

Özcan Deniz: Dimpotrivă, eu am vrut.

Șirin Sever: Într-adevăr?

Özcan Deniz: Am vrut chiar la începutul proiectului. Mi-au zis să încercăm și să lăsăm doar un pic la perciuni, dar nu am mai putut scăpa după ce au vopsit.

Șirin Sever: A fost foarte criticat acel păr.

Özcan Deniz: Eu nu mi-am dorit așa ceva, dar a trebuit să așteptăm vara pentru schimbare.

Șirin Sever: Ceea ce arată cel mai tipic înaintarea în vârstă a omului este părul.

Özcan Deniz: Eu sunt așa de la 25 ani. Atunci eram prea tânăr și nu am vrut să arăt. Și aveam dreptate. Și personajele jucate erau bărbați tineri. Orice aș fi făcut, părul grizonat m-ar fi arătat mai matur decât eram. Intenția până acum era să protejez, dar de acum e să nu mă mai ating de acest păr. Dar dacă, mâine- poimâine, voi avea un film și va trebui să-l vopsesc, îl voi vopsi. Eu sunt actor. Mă pot juca cu părul meu și fața mea. Asta nu ar constitui o problemă.

Șirin Sever: Întreb pentru că în „A doua șansă„ că ai jucat un tip care se vopsea, își punea botox și făcea mișto de propria persoană din cauza asta. Acela era de fapt un pic din tine?

Secvență din film:

„Ce vopsea? Asta nu e vopsea, e ceva cu care mă dau să acopăr firele albe! Mahala!!!„

Özcan Deniz: Eu eram! Pentru că toată lumea credea că am o problemă cu asta și de fapt, nu există așa ceva. De 10- 15 ani, în fiecare vară, ori de câte ori am fost liber, am fost așa.

Șirin Sever: Asta pentru cu nu prea vă vedem, domnule Özcan?! Pentru că vă ascundeți foarte mult?!

Özcan Deniz: E mai bine așa.

Șirin Sever: Să păstrezi distanța?

Özcan Deniz: Nu e distanță.

Șirin Sever: Protecție.

Özcan Deniz: Nici protecție. Actorul trebuie să stea și un pic în spate.

Șirin Sever: Fată sau băiat? Întreb de copil.

Özcan Deniz: Jur că așteptam fată, voiam să fiu întâi tată de fată, dar va fi băiat, dar are aceeași importanță pentru mine. În privința copilului tău, nu poți face diferențe.

Șirin Sever: Ai faimă sau ești star?

Özcan Deniz: „A fi star„ este politică de vânzare, a fi faimos este o realitate. Nu-mi place să fiu definit ca star. Nu este ceva trainic. Faima este cea care rămâne. Dacă azi m-aș lăsa de activitate, 30 de ani nu aș fi uitat și aș fi recunocut pe stradă. Asta înseamnă faimă. A fi star, e ceva provizoriu.

Șirin Sever: Ești chipeș sau de succes?

Özcan Deniz: Ambele sunt răspunsuri pe care dumneavoatră le puteți da.

Șirin Sever: Ce-ți place să urmărești, dramă sau comedie?

Özcan Deniz: Dramă.

Șirin Sever: Faruk Boran sau Seymen?

Özcan Deniz: Faruk.

Șirin Sever: De ce?

Özcan Deniz: La Seymen eram prea nou, prea crud…

Șirin Sever: Cinema sau serial?

Özcan Deniz: Cinema.

Șirin Sever: Serial de internet sau serial de televiziune?

Özcan Deniz: Serial de internet.

Șirin Sever: Ai prefera dacă vei primi o ofertă?

Özcan Deniz: Voi face.

Șirin Sever: Vei face? E ceva ce vei face tu?

Özcan Deniz: Să rămână secret.

Șirin Sever: Preferi să te lași pe mâna celui care a scris și regizat sau să deții tu controlul scriind, regizând, jucând un personaj?

Özcan Deniz: Să mă las pe mâna altuia.

Șirin Sever: În cinema e diferit?

Özcan Deniz: E diferit.

Șirin Sever: Dragoste sau succes?

Özcan Deniz: Dragoste.

Șirin Sever: Twitter sau Instagram?

Özcan Deniz: Instagram.

Șirin Sever: Kebab sau sushi?

Özcan Deniz: Amândouă!

Șirin Sever: Lahmacün sau pizza?

Özcan Deniz: Lahmacün.

Şirin Sever: Ceai sau cafea?

Özcan Deniz: Cafea.

Şirin Sever: Pisică sau câine?

Özcan Deniz: Pisică.

Șirin Sever: Tu ai o pisică foarte șic, nu-i așa?

Özcan Deniz: Daaa.

Șirin Sever: Pilates sau alergare?

Özcan Deniz: Alergare.

Șirin Sever: Table sau playstation?

Özcan Deniz: Nu obișnuiesc să stau ore în șir într-un loc să joc ceva. Nici una, nici alta.

CONTINUAREA, ÎN CURÂND.

Așadar, Șirin Sever va posta partea a doua a interviului!

 

 

 

 

Reclame