Așa cum se știe, RTÜK/Consiliul Superior al Radio Televiziunii din Turcia a sancționat postul de televiziune SHOW TV pentru scena de violență împotriva femeii din serialul „Kızılcık Şerbeti”: 1.500.000 TL şi cinci săptămâni de nedifuzare a serialului, cu aplicare din 7 aprilie. Notificarea a fost transmisă postului de televiziune vineri, iar postul de televiziune a contestat sancțiunea în instanță. Instanța nu a luat o decizie definitivă, dar a suspendat executarea și a cerut RTÜK/Consiliului Superior al Radio Televiziunii din Turcia să-și prezinte apărarea față de contestația postului SHOW TV. Peste o săptămână, chiar în seara de difuzare a serialului, SHOW TV a primit anunțul că executarea nu mai e suspendată, fapt pentru care se va aplica sancțiunea și nu va fi difuzat serialul, în locul acestuia fiind difuzat un documentar trimis de RTÜK.

Chiar dacă inițial postul de televiziune a decis să aducă la îndeplinire dispoziția primită doar când va veni prin poștă decizia instanței și a început să difuzeze serialul, în puțin timp a întrerupt difuzarea făcând loc documentarului, Dacă nu ar fi procedat ala. ar fi riscat să-și piardă licența de difuzare din pricina încălcării dispozițiilor forului superior al audio-vizualului.

Mulți actori, regizori, lucrători din domeniu, jurnaliști, dar și fani ai actorilor și serialelor tv, au reacționat împotriva acestui precedent întâmplat pentru prima oară în istoria televiziunii din Turcia.

Au avut reacții, de asemenea, „Sindicatul actorilor„ și „Sindicatul lucrătorilor din cinematografie și televiziune„.

Sindicatul lucrătorilor din cinematografie și televiziune (cei din spatele camerelor de luat vederi) consideră că hotărârea a fost luată într-un mod subiectiv de RTÜK şi a invitat instituția la reevaluarea subiectului și remedierea de urgență a acestei erori. A mai precizat: „Sancțiunea constând în oprirea difuzării și amenda reprezintă un fapt îngrijorător. Libertatea de exprimare este un drept atât de universal încât nu poate fi împiedicată de autoritate și cenzură.

Sindicatul Actorilor consideră că decizia este o cenzură și nu ar trebui să mai existe piedici în calea libertății exprimării artistice. Sindicatul întreabă forul superior: „Cum se va remedia prejudiciul material și moral al actorilor și al echipei tehnice pe perioada nedifuzării? Cum își vor continua traiul echipa tehnică și actorii care nu vor munci în această perioadă?

Jurnalista Oya Doğan (Dizi Doktoru) titra astăzi „Nu te atinge de Kızılcık Şerbeti, RTÜK!”. Aceasta a ajuns la concluzia că:

„Toate femeile, din cei doi poli opuși, al acoperitelor și descoperitelor, care au fost separate și umilite, au înțeles, pentru prima oară, importanța faptului că nu sunt separate, ci sunt surori și și-au unit forțele. Ceea ce lumea dominată de bărbați ne-a tot insuflat „Femeia este lup pentru femeie„* a devenit deodată „Femeile reprezintă patria femeilro„. Asta a deranjat cu adevărat. Femeile s-au unit și au spus „Regele e gol„.

*de la Homo homini lupus est (ro: Omul este lup pentru om) 

Jurnalista Birsen Altuntaș scria că serialul a oprit filmările, postul de televiziune va contesta din nou în instanță, iar dacă sancțiunea va rămâne aceea, cinci săptămâni actorii și întreaga echipă de producție nu va fi plătită și postul de televiziune va suferi o pierdere foarte mare acum când, în pragul alegerilor, veniturile din publicitate sunt mai mari și postul va pierde în lipsa serialului.

Global Agency, care și-a asumat distribuirea internațională a serialului Kızılcık Şerbeti (One Love), este de azi la Târgul de Conținut de Televiziune MIPTV de la Cannes.

Este din nou o săptămână decisivă pentru serial. Vom afla și decizia instanței cu privire la contestație, dar și veștile de la Cannes cu privire la piața internațională a serialului.

Să auzim numai de bine!

Reclame
Reclame
Reclame
Publicitate