Serialele turcești și efectul ZOOM


Exportul serialelor turcești a ajuns la 800.000.000 dolari.

Serialele turcești încurajează învățarea limbii turce.

Forul superior al audio-vizualului turcesc crede în forța serialelor și e gata de sprijin.

Institutul Yunus Emre a efectuat o cercetare de teren și a aflat care este efectul serialelor turcești asupra relațiilor cu Turcia din punct de vedere al culturii și al învățării limbii turce.

La cercetare au participat 5000 de persoane din 125 de țări, o mare parte a participanților recunoscând că motivația de bază pentru învățarea limbii turce o reprezintă serialele turcești.

Ministrul Culturii și Turismului a subliniat importanța serialelor turcești în sensul că prin acestea un public mai larg are acces la cultura turcă.

A mai spus că Turcia este al doilea mare exportator de seriale, după SUA, producțiile turcești fiind vizionate în prezent în peste 150 de țări.

Dacă în urmă cu câțiva ani Turcia atingea o valoare a exporturilor de seriale de trei sute de milioane de dolari, în prezent, conform lui Şeref Ateş, președintele Institutului Yunus Emre, exporturile de seriale au ajuns la opt sute de milioane de dolari.

Ministrul Mehmet Nuri Ersoy a subliniat și impactul asupra economiei turce spunând că iubitori de seriale din toate colțurile lumii sunt atrași de cultura turcă, dar sunt curioși să afle și unde se desfășoară filmările, motiv pentru care se deplasează în diferite regiuni ale Turciei.

Conform ministrului, această evoluție a dus și la creșterea obiectivelor pe care Turcia și le-a propus cu privire la exporturile serialelor turcești.

Președintele Cosiliului Superior al Audio Vizualului din Turcia (RTÜK), Ebubekir Şahin, a declarat că personal crede în puterea serialelor și producțiilor turcești. A mai spus:

„Ne-am străduit să înlăturăm obstacolele. Următorul proces aparține producătorilor și actorilor noștri. Așteptăm producții care vor duce vocea, cultura și respirația Turciei și în locuri mai îndepărtate ale lumii. Suntem pregătiți pentru orice fel de sprijin.”

Conform cercetării realizate de Institutul Yunus Emre, serialele, actrițele și actorii care și-au lăsat amprenta pe memoria celor care au simțit nevoia să învețe limba turcă sunt (în ordine alfabetică):

SERIALE:  Diriliş Ertuğrul, Barbaroslar: Akdeniz’in Kılıcı, Kuruluş Osman, Yargı, Masumlar Apartmanı, Ezel, Kara Para Aşk, Mucize Doktor, Sefirin Kızı, Siyah Beyaz Aşk, Teşkilat, Söz.

ACTRIȚE: Aslı Enver, Burcu Biricik, Cansu Dere, Demet Özdemir, Elçin Sangu, Hande Erçel, Meryem Uzerli, Neslihan Atagül, Pınar Deniz, Tuba Büyüküstün.

ACTORI:  Barış Arduç, Burak Özçivit, Bülent İnal, Can Yaman, Çağatay Ulusoy, Engin Altan Düzyatan, Engin Akyürek, Kaan Urgancıoğlu, Kerem Bürsin, Tolga Sarıtaş .

Conform aceleiași cercetări, factorii care fac atractive serialele turcești sunt: „relațiile umane și cultura conviețuirii” (20%) „atmosfera de familie și legăturile puternice de familie”(19,9%), relațiile romantice (19,71%), „povestirile captivante și ficțiunile realiste”( 16,36%) „elemente și locuri culturale” (14,52%), „detalii și experiențe istorice” (9,5%).

Când în titlu am folosit „efectul zoom„, desigur m-am referit la efectul de apropiere…

Reclame
Reclame
Reclame

3 gânduri despre “Serialele turcești și efectul ZOOM

 1. Doina

  Va mulțumesc stimată gazdă pentru informație! Felicitari producatorilor, regizorilor, scenariștilor, și tuturor actritelor și actorilor din această listă, de asemenea și tuturor actorilor și actritelor din Turcia și întregi echipe fără de care nu poți sa ai un asa mare succes ,sunt cei mai buni ambasadori! Sunt seriale excepționale ce te țin cu sufletul la gură și aștepți cu nerăbdare următorul episod! Au povesti din toate domeniile, pentru mine sunt cei mai buni din lume! Mult succes în continuare , este minunat talentul acestor mari actori, asteapt cu nerăbdare noile seriale! Ps.Evident ca și eu am serialul meu preferat ce nu se afla în aceasta listă, dar nu e nici-o problema e în inima mea și asta e tot ce contează, în schimb sunt actori mei preferați Burak Ozcivit, Neslihan Atagul, Kaan U și asta ma bucur nespus de mult, merita pentru mine sunt cei mai buni din lume! Sănătate va doresc tuturor!👏❤🥰

  Apreciază

 2. chintia

  Recunosc n-am urmarit nici unul din serialele de mai sus, unul poate 2 au fost si pe Netflix, o platforma de streaming care are vreo 220 de milioane de abonati, deci urmaritori in intreaga lume, ei spun ca au aproape un miliard, datorita faptului ca parolele sunt date de utilizatori la mai multe pers. Dar aici este dublat in engleza, adica eu folosesc asta. Nici actorii nu mi se par chiar cei mai cunoscuti, adica eu cunosc vreo 3-4. Dar au seriale bune, nu toate, dar sunt cateva care exceleaza, apoi au multi actori talentati, frumosi/carismatici, dar care sunt in umbra pentru a fi vizibili doar unele vedete, nu intotdeauna foarte buni, exceptie fac: Burcu Biricik, Elçin Sangu, Hande Erçel, Tuba Büyüküstün si la barbati sunt altii care stau pe margine mult, dar mult mai buni.

  Apreciază

 3. Cristiana

  Fenomenul serialelor turcești este unul care fascinează! Din 2007 stau lipita de orice mijloc de distribuție a acestor minunate proiecte! Nu sunt specialista, dar ca sociolog afirm că materialul de mai sus are scăpări! Incepem cu serialele: Turcia este, intr-adevar al doilea exportator după SUA; serialele turcești au ajuns în peste 150 de tari! Adevărat, dar doar unul, poate 2, adică cel care lipsește din lista serialelor ce au marcat conștiințe: Fatmagul! Și probabil Kara Para Ask! Vreo 6-8 au atins performanta de a fi cumpărate în peste 100 de tari! RTUK nu are vreun merit important in succesul serialelor turcești in lume, ci doar producătorii ce și-au asumat risc și actorii prin talentul lor! Următoarea intervenție vizează cele 125 de tari și cei 5000 de subiecți! Și aici sunt multe de spus!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.