Vizionate în peste 150 de țări ale lumii, de peste 700 de milioane de telespectatori, reprezentând o industrie puternică, de peste 100 de producții anual, serialele turcești au fost prezente ca subiect de discuție la Forumul Diplomației, desfășurat, în perioada 11-13 martie 2022, în Antalya, cu tema „Recodificarea diplomației”, găzduit de ministrul de externe Mevlüt Çavuşoğlu.

Ministrul de Externe Mevlüt Çavuşoğlu a precizat în discursul său inaugural că Forumul pentru Diplomație desfășurat în Antalya oferă un mediu intelectual nu numai pentru diplomația turcă, ci și pentru diplomația regională și globală.

Ministrul Çavuşoğlu a subliniat că motto-ul Forumului „Gândește împreună, acționează împreună”, a reunit participanți din 75 de țări, în principal 17 șefi de stat și de guvern, 80 de miniștri, 39 de reprezentanți ai organizațiilor internaționale.

Ministrul Çavuşoğlu a subliniat că Forumul Antalya pentru Diplomaţie este una dintre contribuţiile de durată oferite lumii de diplomaţia turcă a cărei aniversare a 500 de ani va fi sărbătorită anul viitor.

Sub semnul Diplomației Culturale, pentru panelul dedicat serialelor, care a avut ca invitați tinerii diplomați și studenți, a fost anunțată inițial prezența actorilor Fahriye Evcen Özçivit şı Barış Arduç, precum şi a Producătorului Emre Konuk, dar condițiile meteo din Istanbul nu au permis decolarea avionului, mai multe curse fiind anulate sau mult întârziate.

Alături de ministrul Çavuşoğlu au fost prezenți: actorii Bülent İnal, Kaan Yıldırım, Gülsim Ali İlhan, regizorul Can Ulkay.

Ministrul Çavuşoğlu a spus că actualmente serialele turcești reprezintă un element foarte important în ceea ce numim „soft power„(puterea discretă/puterea subtilă).  Acesta povestit cum, în timpul vizitelor în străinătate, este întrebat de omologii săi despre actorii turci și serialele turcești, subliniind că în acel țări episoadele durează 45 de minute, ci nu peste două ore ca în Turcia, iar acestia sunt curioși de ce se întâmplă în următoarele episoade, a mărturisit că îi face o deosebită plăcere să audă că serialele turcești sunt lăudate, actorii turci sunt foarte iubiți. A povestit cum, într-o vizită oficială, fiind la masă cu familia regală, a fost întrebat dacă personajele principale dintr-un serial se vor căsători sau nu și le-a răspuns că nu le va spune tocmai pentru a nu pierde din emoție. I s-ar mai fi spus în glumă că, de când cu serialel turcești, rata divorțurilor a crescut într-o anumită țară, femeile nu-i mai plac pe bărbații de acolo, bărbaților nu le mai plac femeile de acolo. A mai povestit că, tot într-o discuție cu un omolog de-al său din străinătate, știind că acela urmărește un anumit serial, i-a arătat niște secvențe din episoadele viitoare, iar acela s-a ridicat, s-a enervat, a început să amintească personajele, apoi, când s-a mai liniștit, acel lider spus că, dacă va deveni vreodată musulman, va fi din pricina acelui serial care, dincolo de aventură, vorbește despre Islamul adevărat. A mai spus că sunt vizitele pe care le face în străinătate împreună cu actorii turci și, deși îl lasă în umbră, nu a regretat niciodată. Are multe astfel de amintiri și e fericit că, dincolo de discuțiile oficiale, este întrebat despre actori și seriale, iar atunci când este întrebat despre un anumit actor și spune că îl cunoaște, simte cum este perceput cu un și mai mare interes.

Reclame
Reclame
Reclame