ATATÜRK infinit


„Pe 10 noiembrie 2021, se împlinesc 83 de ani de la trecerea în neființă a făuritorului statului turc modern, Mustafa Kemal Atatürk.

Atatürk a fost un militar cu reușite strălucite pe câmpul de luptă, un reformator implicat în toate aspectele vieții, cu o moștenire care trăiește până în zilele noastre.

Atatürk a avut la dispoziție doar 15 ani de putere politică pentru a transforma un imperiu decadent, atacat de aproape toți vecinii săi și aliații acestora, într-o țară modernă.

Primul președinte al Turciei a primit la naștere un nume predestinat: Mustafa (Alesul). Celelalte două nume i-au fost adăugate ulterior de cei care l-au cunoscut. În școala militară, a primit numele de Kemal (Perfecțiune). Iar când a impus turcilor să adopte nume de familie, în locul numelor din relațiile tribale anterioare, şi-a luat un nume pe care contemporanii i-l dăduseră deja: Atatürk (Părintele turcilor)„ (citat din jurnalist Ghiulsen Iusuf Ismail).

*****

KEREMCEM spune: „La fiecare 10 Noiembrie, steagul turcesc din inimile noastre coboară în bernă. Iubirea, respectul, recunoștința noastră nu se vor termina niciodată.„ și postează pe Instagram marșul „Atatürk nu a murit” interpretat, sub bagheta îndrăgitei profesoare Meltem Taşkıran, împreună cu educatoarea Kristal Sayar și micuții ei elevi recitatori, Halis Özaydeniz și familia Atelierului Meltem Taşkıran, pentru a transmite și ei un însemn spre infinit.

„Atatürk nu a murit

Trăiește în inima mea

El poartă drapelul în războiul civilizației.

El depășește orice fel de putere.

Sunt ale tale revoluțiile care dau putere poporului turc.

A ta este calea pe care ai trasat-o țării mele.

Tinerețea e a ta, tu ești al tinereții. Nu ai murit, nu poți muri, nu ai murit, nu poți muri.„

*****

Infinitul devenit Atatürk. Pentru națiunea turcă, Atatürk nu a murit în 10 Noiembrie 1938, ora 09:05, la Palatul Dolmabahçe, ci a devenit infinit. Îl vor iubi și respecta la infinit.

Reclame
Reclame
Reclame

4 gânduri despre „ATATÜRK infinit

Adăugă-le pe ale tale

  1. Am vizitat Complexul de la Anıtkabir (Ankara) unde se afla mausoleul lui Atatürk, impresionant prin simplitatea monumentala. Merita, sunt multe de văzut acolo.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: