Haluk Bilginer, câștigătorul categoriei Best Performance by an Actor la International Emmy, ediția a 47-a (2019), pentru rolul Agâh Beyoğlu din serialul digital Șahsiyet, producție AY YAPIM, a împlinit 67 de ani.

Haluk Bilginer s-a născut la 5 iunie 1954 la İzmir, fiind copilul mijlociu al soților Tahsin Bey și Bedriye. Tatăl său lucra în domeniul asigurărilor, iar mama era casnică.

A primit primul premiu pentru actorie în ultimul an de liceu când a câștigat concursul de teatru între licee organizat de ziarul Izmirul Democrat. Președintele juriului l-a invitat atunci să joace la Teatrul de Stat din Izmir ca actor invitat.

A studiat teatru la Conservatorul de Stat din Ankara. După absolvire, a plecat la Londra unde a studiat teatru avansat la Academia de Muzică și Arte Dramatice. In perioada 1980-1991, Haluk Bilginer a jucat în  diverse piese și musicaluri: My Fair Lady, The Caucasian Chalk Circle , Macbeth, Pal Joey, Belami (West End`de Ken Hill`in) Phantom of the Opera.

In anul 1987, actorul a venit la Istanbul pentru a filma Gecenin Öteki Yüzü/Cealaltă față a nopții. O perioadă, acesta a trăit atât la Istanbul, cât și în Londra. 

In 1990, acesta a înființat Studioul de Teatru cu Ahmet Levendoğlu și Zuhal Olcay.

A jucat în  49 filme și 30 de seriale.

A jucat în  două seriale digitale.

A avut roluri în 25 piese de teatru/musicaluri.

A fost căsătorit de două ori. Prima soție i-a fost Zuhal Olcay (1992-2004), a doua, cu care are și un copil, Aşkın Nur Yengi (2006-2012), ambele cântărețe și actrițe. 

Are o fetiță, căreia i-a și dedicat premiul, Nazlı Bilginer (n. 2006). 

In perioada 2012- 2017, acesta a avut o relație cu actrița Zerrin Tekindor.

A obținut mai multe premii interne pentru teatru și film. Are un premiu ALTIN KELEBEK pentru Cel mai Bun Actor de Comedie.

Actorul declara în 2010, pentru publicația Patronlar Dünyası/Lumea Patronilor că în perioada 1980-1983, în Anglia, a muncit ca hamal, vânzător și ospătar.

„Aceia erau anii în care eu am muncit. De 30 de ani, nu mai muncesc. Sunt plătit să nu muncesc. Este cu adevărat un lux foarte important.„ spunea actorul.

Reclame
Reclame
Reclame