Știrea reprezintă o informație care trebuie să circule. Este indicat să existe pe cât mai multe site-uri, bloguri, rețele media de tot felul pentru a ajunge la oricine.

Ceea ce face diferența, în această mare de informații, este amprenta personală iar cei care mă cunosc, de mai bine de cinci ani și peste 11.000 de articole, au înțeles că pentru mine contează ca fiecare articol să poarte amprenta personală.

Rareori traduc textul și atât. Ar fi sec, lipsit de personalitate.

Întotdeauna caut să aleg fotografia potrivită, aduc completările necesare știrii, fac trimitere la articole anterioare, explic sau (dacă nu sunt în stare) caut explicații cu privire la un cuvânt, o expresie, o carte, un autor, o tradiție.

Dar, mai presus de toate, indic sursa știrii pentru că articolele nu sunt rezultate ale unor conversații purtate de mine la cafea cu actorii favoriți. Oricât de mult mi-aș dori! 🙂

Articolele reprezintă munca unor oameni, investiția unor site-uri, credibilitatea unor jurnaliști al căror grai îl pricep și de care înțeleg să mă folosesc precizând întotdeauna sursa.

„Pentru a fi de neînlocuit trebuie să fii diferit.” zicea Coco Chanel, dar este greu într-o lume cu persoane dependente de copy&paste.

Apreciez profesionalismul Kanal D care, ori de câte ori preia un articol de aici, precizează sursa, blogul meu și sursa media din Turcia.

Recent, urmare a luării de atitudine cu privire la copierea unor articole de pe blogul meu pe un blog cu aromă de Istanbul, am purtat o conversație cu unul dintre adminii site-ului respectiv.

A divulga o conversație nu e etic, dar e util pentru relația cu cititorii mei, mai ales că, atât cât am avut răbdare să verific, am constatat că au luat, fără precizarea sursei, cuvânt cu cuvânt, peste 50 de articole.

(Culmea, mulți dintre cititori mi-au scris că au crezut că-mi aparține și acel blog.!)

Iată conversația pe care am purtat-o cu adminul blogului cu aromă de Istanbul.

Înainte de a o citi, aș vrea să vă asigur că, odată cu acest articol, am închis subiectul „aromei de Istanbul„, nu va exista o luptă aici pe blog și nu eu voi duce lupta.

Eu voi continua să fac ceea ce am făcut până acum și să încerc să vă ofer timp frumos la o cafea.

Viața e prea scurtă pentru a pierde timp cu cei care nu merită.

Așadar, iată conversația! Ceea ce e pe fond albastru, e ceea ce am scris eu, iar pe gri e răspunsul lor.

Ce s-a întâmplat a doua zi?

Au preluat două articole, au precizat sursa, apoi au șters sursa și au mai copiat când și când.

*****

Concluzia?

Publicitate