Profesorul Uğur Șahin și soția sa, Özlem Türeci, doi cercetători germani de origine turcă, au obținut prima victorie în lupta anti-COVID-19.

Rata de eficacitate a vaccinului realizat de aceștia este de peste 90%.

În ianuarie 2020, când singura țară din lume care avea probleme mari cu coronavirusul era China, iar în Germania nimeni nu-și făcea prea multe griji privind o pandemie, cercetătorii medicali Sahin și Türeci au reacționat prin demararea procesului de căutare a unui vaccin împotriva acestui nou coronavirus.

Reclame

„Lightspeed”, adică viteza luminii – așa a fost numit proiectul demarat la jumătatea lunii ianuarie de firma germană Biontech. Proiectul avea ca scop crearea în timp record a unui vaccin împotriva noului coronavirus. Și așa a fost derulat proiectul – cu viteza luminii. Dezvoltarea unui vaccin durează, în condiții normale, între opt și zece ani. De data aceasta, cercetătorii din Mainz au reușit în ceva mai puțin de un an să aducă vaccinul lor în faza de aprobare finală în SUA.

Născut în Iskenderun, oraș situat pe malul Mării Mediterane și în apropiere de granița Turciei cu Siria, Uğur Șahin a venit cu familia în Germania de Vest (Republica Federală Germania, pe atunci) la vârsta de patru ani – tatăl său obținuse un loc de muncă la uzina Ford din Köln.
Șahin a studiat medicina în Köln și Hamburg, obținând o specializare în tratarea cancerului, iar ca cercetător s-a axat pe imunoterapie.

Și-a cunoscut soția, pe imunologul Özlem Türeci, în Hamburg, pe când lucra ca oncolog. Deși și ea provenea dintr-o familie de imigranți, Özlem este născută în Germania.

Reclame

În vârstă de 54 de ani, Șahin își continuă activitatea didactică la la Universitatea din Mainz, unde se află și sediul companiei BioNTech. În fiecare dimineață, cercetătorul vine la birou cu bicicleta și uneori, la primele întâlniri ale zilei, ajunge cu casca de biciclist sub braț.

Sursa: forbes.ro/dw.com

Foto- Hürriyet

Presa din întreaga lume alocă spații largi celor doi cercetători de succes.

Nurgül Yeşilçay scria în social media: „Eroii turci care salvează Lumea.„

Să fim sănătoși!

Reclame