İstanbul Sözleşmesi/Istanbul Convention/Convenția de la Istanbul/Convención de Estambul


Vedetele feminine din Turcia au pornit o campanie prin care cer aplicarea Convenției de la Istanbul ca o soluție pentru combaterea violenței împotriva Femeii.

Etichetele #challengeaccepted  #istanbulsözleşmesiyaşatır (convenția de la Istanbul înseamnă viață) #womanpower #womensupportingwomen #wearestrongertogether, alături de fotografiile alb-negru ale vedetelor, au împânzit social media.

Tuba Büyüküstün, Beren Saat, Aslı Enver, Demet Özdemir, Hilal Saral, Bergüzar Korel, Ceren Moray, Türkan Şoray, Elçin Sangu, Songül Öden, Serenay Sarıkaya, Afra Saraçoğlu, Özge Özpirinçci, Deniz Baysal, Hazal Kaya, Gökçe Bahadır, dar şi multe nume au răspuns provocării și sprijină campania femeilor pentru femei.

collagealnegru1

Tuba Büyüküstün a scris:

„Suntem aici de secole, în ciuda tuturor tipurilor de violență materială, spirituală, vizibilă și invizibilă, suntem exact aici în ciuda regulilor sociale organizate pentru bărbați. Chiar în centrul existenței …

Mână în mână, spate lângă spate, inimă lângă inimă unde există compasiune, previziune, creație, iubire … Trupul nostru ne aparține, inima ne aparține, spiritual ne aparține. Nimeni nu are dreptul de a ne atinge. Nimeni nu are drept asupra noastră. Nici nu este posibil. Timp de secole, femeile au fost pedepsite, sufocate cu interdicții și ucise în diferite comunități.

Numai din cauza insuficiențelor, neîncrederii în sine, ereziei, creierului bolnav al unor indivizi. Factura inferiorității nu poate fi soarta femeilor. Statele trebuie să ne protejeze drepturile. Nu mai acceptăm să murim !! Nici trupul, nici sufletul nostru, nici inima noastră să nu moară! Cerem ca sistemul judiciar să deschidă la ceea ce toți văd și să facă de acum ceea ce trebuie.„


„Convenția de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice reprezintă tratatul internațional adoptat de Consiliul Europei pe 11 mai 2011 care are ca scop prevenirea violenței, protecția victimelor și trimiterea în judecată a infractorilor. Convenția de la Istanbul sau Convenția Internațională pentru Combaterea Violenței împotriva Femeii și a Violenței Domestice stabilește că tolerarea și nepedepsirea unor acte de violență împotriva femeilor precum violul, violența domestică, hărțuirea sexuală, căsătoriile forțate sau sterilizarea forțată constituie încălcări ale drepturilor omului și forme de discriminare pe criteriul de gen. Femeile au dreptul de a trăi în siguranță atât în spațiul public cât și în cel privat, pe stradă sau la serviciu, cât și acasă.

În martie 2019, 46 state au  semnat-o și 34 de state (Albania, Andora, Austria, Belgia, Bosnia- Herțegovina, Cipru, Croația, Danemarca, Finlanda, Elveția, Estonia, Franța, Georgia, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Islanda, Luxemburg, Macedonia, Malta, Monaco, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, San Marino, Serbia, Slovenia, Spania, Suedia) au ratificat-o. Ea a intrat în vigoare pe 1 august 2014. „ (Sursa: Wikipedia)

https://en.wikipedia.org/wiki/Convention_on_preventing_and_combating_violence_against_women_and_domestic_violence

 

2 comentarii

  1. Mulțumim! Foarte bună postarea Tube, este groaznic ce se întâmplă și din nefericire nu numai în Turcia. Si la noi violența domestică este un subiect tabu, sunt zone / categorii sociale unde femeile sunt ”scuturate” bine.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.