La doar șapte zile de la naștere, postul de televiziune TRT aducea în atenția publicului primul serial dramă din istoria serialelor turcești:  „Iubire ascunsă„(Aşk-ı Memnu), o ecranizare a romanului semnat de Halit Ziya Uşaklıgil.

Se întâmpla în seara de 19 aprilie 1975.

Serialul a avut șase episoade de câte patruzeci și cinci de minute.

Dacă astăzi, un episod de 140 de minute se filmează într-o săptămână, în 1974, totalul de 270 minute s-a filmat într-un an de zile!

 Primul episod a fost difuzat sâmbătă, 19 Nisan 1975, seara, iar străzile Turciei au devenit pustii. Toată lumea uitase de grijile cotidiene și era cu sufletul la gură la dragostea interzisă dintre Bihter și Behlül.

După 34 de ani, același roman, o nouă ecranizare și o distribuție de zile mari: Beren Saat, Kıvanç Tatlıtuğ, Selçuk Yöntem, Zerrin Tekindor, Nebahat Çehre, Hazal Kaya.

Deși finalul a fost acum zece ani, serialul a fost redifuzat de foarte multe ori. Chiar și acum, Kanal D Turcia redifuzează serialul în vreme de pandemie, numai bine de ținut lumea în casă.

Autoarea articolului, jurnalista Oya Doğan, scrie că „o Turcie care a crescut cu interdicții, iubește această poveste care vorbește despre dragostea interzisă.„

În 1975 se năștea nu doar o televiziune, ci un sector al serialelor de dramă.

Conform informațiilor obținute în 2019 de reporterul agenției de presă ANADOLU – Anatolia, de la Ministerul Comerțului și reprezentanți din domeniu, exportul serialelor turcești a ajuns la 500 milioane dolari și, în țările unde se exportă. contribuie la imaginea Turciei, promovarea produselor de origine turcă, precum și vânzarea serviciilor și produselor turcești.

Producțiile turcești au fost vizionate în aproximativ 146 de țări, de peste 700 milioane persoane, din Orientul Mijlociu, Balcani, Africa, Asia Centrală, Orientul Îndepărtat și America de Sud.

Prețul de vânzare este în medie de 4000 dolari/episod, iar în ultimii cinci ani prețul de vânzare a ajuns pentru un serial și la 400.000 dolari. Dacă în 2013, exportul de seriale ajungea la suma de 150 milioane dolari, 2017 înregistra suma de 350 milioane de dolari, iar, în cele din urmă, în 2018 a atins suma de 500 milioane de dolari.

Datele din 2019 se vor da publicității, mai mult ca sigur, anul acesta.

askimemnu3askimemnu4askimemnu7

askimemnu1askimemnu2

https://www.dizidoktoru.com/dizi/ask-i-memnu-45-yasinda-h182.html