Conform informațiilor obținute de reporterul agenției de presă ANADOLU – Anatolia, de la Ministerul Comerțului și reprezentanți din domeniu, exportul serialelor turcești a ajuns, odată cu anul trecut, la 500 milioane dolari și, în țările unde se exportă. contribuie la imaginea Turciei, promovarea produselor de origine turcă, precum și vânzarea serviciilor și produselor turcești.

În fiecare an, aproximativ 50-70 de noi seriale se difuzează la televiziune sau pe platformele digitale.

Producțiile turcești au fost vizionate în aproximativ 146 de țări, de peste 700 milioane persoane, din Orientul Mijlociu, Balcani, Africa, Asia Centrală, Orientul Îndepărtat și America de Sud.

Prețul de vânzare este în medie de 4000 dolari/episod, iar în ultimii cinci ani prețul de vânzare a ajuns pentru un serial și la 400.000 dolari. Dacă în 2013, exportul de seriale ajungea la suma de 150 milioane dolari, 2017 înregistra suma de 350 milioane de dolari, iar, în cele din urmă, în 2018 a atins suma de 500 milioane de dolari.

În țările unde se exportă, acestea sunt între cele mai vizionate producții și contribuie la consolidarea imaginii Turciei și a produselor turcești, precum și la vânzarea serviciilor și mărfurilor turcești.

În America Latină și statele Caraibe, exportul mărfurilor a crescut, mai ales în Venezuela, Brazilia, Peru, Paraguay, Republica Dominicană, Argentina, Uruguay și Chile, cu 572% în Venezuela, 155% în Republica Dominicană, 105% în Peru etc în 2018 față de 2016.

Producțiile vizionate în America Latină sunt urmărite cu interes și în Africa, Europa de Vest, Europa Centrală, Balcani. De exemplu, „Kara Sevda” și „Kara Para Aşk” au fost urmărite cu interes în Spania, cee ace a dus la creșterea exporturilor cu 55% în 2018 față de 2016.

În România, Croația, Mntenegru și Serbia, în timp ce s-au exportat serialele „Kara Sevda”, „Kara Gül” și „Bir Zamanlar Çukurova”, serialele au contribuit, în aceste țări, la interesul față de mărfurile și trandurile turcești.

Popularitatea serialelor turcești în America Latină, a dus anul trecut la o creștere cu 46% a numărului de turiști din acea zonă în Turcia.

Interesul față de serialele turcești a început în 2008, odată cu exportul serialului „Gümüş” în Orientul Mijlociu. Ultimul episod al acestui serial a ajuns la 85 milioane de telespectatori din 22 de țări.

În 2016, la ediția a 11-a a Seoul International Drama Awards, „Kara Sevda”primea Premiul Special al Juriului, iar în 2017, a primit premiul pentru cel mai bun serial la  International Emmy® Awards, într-o competiție unde s-au întrecut producții din 18 țări, la 11 categorii, fiind desemnat cel mai bun dintre cele patru seriale finaliste.

„Muhteşem Yüzyıl/Secolul Magnific” a fost exportat în 86 de țări, fiind primul serial turcesc difuzat în Japonia.

După ce serialul „Binbir Gece/O mie una de nopți” a fost difuzat în Ungaria, a crescut semnificativ numărul de cetățeni unguri doritori să învețe limba turcă participând la cursuri.

Pe lângă aceste seriale, mai sunt multe seriale turcești vândute în străinătate, iar dintre acestea, 20 Dakika, Annem, Adını Feriha Koydum, Arka Sokaklar, Aşk-ı Memnu, Bir İstanbul Masalı, Çalıkuşu, Diriliş Ertuğrul, Ezel, Hatırla Sevgili, Hayat Şarkısı, Öyle Bir Geçer Zaman Ki și Kösem Sultan au ajuns la mase largi de fani.