Jurnalistul Cengiz Semercioğlu scrie în Hürriyet despre cum statutul Turciei la Târgul Internațional de Conținut TV MIPCOM de la Cannes s-a schimbat în ultimii ani.

Dacă în trecut producătorii și posturile de televiziune din Turcia se întreceau în a cumpăra formate de televiziune, iar din cauza acestei concurențe un format de 1000 de Euro ajungea să se vândă cu 5000 de Euro, acum Turcia are calitatea de vânzător al producțiilor sale.

Dacă mergeți zilele acestea la Cannes, peste tot sunt bannere ale serialelor turcești.

Reprezentanți ai posturilor de televiziune din toate colțurile lumii plătesc sute de mii de dolari pentru difuzarea serialelor turcești.

Serialul lui Kıvanç Tatlıtuğ, „Çarpışma/Coliziunea„, nici nu s-a filmat și se încheie deja precontracte pentru acesta.

bandicam 2018-10-18 18-28-11-080bandicam 2018-10-18 18-28-27-110

S-a ajuns la acest nivel grație producătorilor, scenariștilor, actorilor, regizorilor turci și posturilor de televiziune din Turcia.

Jurnalistul este de părere că aceștia nu au primit până acum niciun sprijin din partea statului și că Turcia ar fi trebuit să promoveze serialele drept imagine a Turciei.

Noul ministru al culturii și turismului a început să facă pași serioși în promovarea serialelor turcești.

În curând va intra în dezbatere proiectul de lege privind cinematografia turcă, iar serialele vor avea parte de anumite facilități.

Jurnalistul consideră că nu trebuie să fie facilități doar din punct de vedere financiar, ci statul trebuie să sprijine acest sector și în vederea descoperirii unor noi piețe de desfacere.

Și mai scrie că serialele turcești sunt cele mai reprezentative pentru Turcia în conceptul de SOFT POWER. 

Există în Milliyet un articol care confirmă soft puterea serialelor turcești.

Jurnalistul SİNA KOLOĞLU scrie în editorialul de astăzi că SPI International (Polonia)  și NOWO (Portugalia) au înființat un post de televiziune cu acoperire internațională, Timeless Drama Channel, ce va difuza doar seriale turcești.

SPI explică inițiativa declarând că proiectele turcești sunt vizionate săptămânal de milioane de telespectatori din întreaga lume, dar mai ales în Europa Centrală și de Est, Africa de Sud, Asia, America Latină.

Difuzarea va fi HD și postul de televiziune va putea fi urmărit pe orice platformă: digitală, prin cablu, internet.

Primele seriale ce vor fi difuzate sunt:  ‘20 Dakika’, ‘Son’, ‘Kurt Seyit ve Şura’ și  ‘Karadayı’ .