3 gânduri despre „31 August, Ziua Limbii Române

  1. Mă alătur și eu iubitorilor limbii române cu dorința de a transmite românilor de azi să respecte această neprețuită moștenire de la înaintașii noștri. E atât de frumoasă, de sofisticată si de plină de intelelesuri … Să ne respectăm limba și să recunoaștem faptul că ea s-a îmbogățit preluând cuvinte din alte limbi (și din limba turcă, nu-i așa?) cărora, uneori, le-au dat noi semnificații. Trăim în secolul XXI, comunicarea cu oameni de alte naționalități este mai rapidă și mai simplă (cine și-ar fi imaginat acum 10 ani că putem intra pe un blog și comunica lejer cu oameni care vorbesc limbi de care nu avem habar, nu le cunoaștem nici măcar simbolurile?). Nu e nimic surprinzător că suntem „invadați” de cuvinte în limba engleză, este limba pe care o înțelege cea mai mare parte a populației globului, suntem obligați să o învățăm și noi dar nu ne obligă nimeni să o folosim atunci când nu e cazul. Și dacă tot o folosim, să vorbim corect și în cunoștință de cauză … să nu stâlcim și engleza și româna! Și să vorbim românește pentru că limba noastră este mai nuanțată și mai aproape de sufletul nostru (probabil că și engleza are multe nuanțe dar pentru noi, cei de alte naționalități, este foarte greu sa le înțelegem, sau le înțelegem dar în urma unui studiu aprofundat de care doar specialiștii sau pasionații au timp).
    Eu mă bucur că atât de multă lume știe engleză și găsesc traduceri din arabă, din rusa, din greacă sau chineză in limba engleză (sau din turcă în engleză 😀). Astfel înțeleg și eu anumite texte mai bine (cu google translate un text în arabă devine aproape de neînțeles in română … o astfel de traducere poate fi utilă doar pentru texte foarte simple și scurte). Dacă un astfel de text îmi place și mă interesează atunci simt nevoia să-i dau o formă în limba română, de așa manieră ca românul care-l citește să-i poată pătrunde înțelesurile. Si vă mai spun și vouă câte ceva din ceea ce am tradus … dacă va intereseaza si dacă aveți timp …

    Apreciază

  2. La mulți ani, limba noastră melodioasă!
    „Limba română e actul meu de naștere, eu sunt ființă sub măslinul ei, care rodește de două mii de ani, dreptul meu e să-i țin dealul verde și bătut de soare și să stau în genunchi sub ploaia cântecelor ce țâșnesc din ea.”(Fănus Neagu)

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Reclame