Mi-a atras atenția editorialul jurnalistului Cengiz Semercioğlu de la Hürriyet care ne anunță că, în scurt timp, audiențele tv ar putea deveni secrete.

Ce ciudat! Audiențele ascunse de cei care fac audiență!

Cum așa?

TİAK (Televizyon İzleme Araştırmaları A.Ş), o societate de cercetare a audiențelor tv, este cea care plătește Kantar Medya pentru a fi măsurate audiențele.

Fiecare televiziune este reprezentată, la nivelul acestei instituții, de directorul general al televiziunii respective.

Audiențele primite de la Kantar Medya sunt raportate către posturile tv și celor care își fac publicitate.

De ani întregi, aceste ratinguri sunt publicate pe site-urile media.

Alaltăieri, TİAK a cerut, prin adresă autentificată la notar, să nu se mai publice audiențele.

Încă de anul trecut ar fi existat tentative în acest sens, dar abia acum consiliul de administrație a luat decizia.

A anunțat că va intenta proces dacă site-urile media vor mai publica audiențele.
TİAK  transmite aceste date posturilor de televiziune pe baza unei sume anuale.

Posturile tv și agențiile plătesc pentru a obține aceste cifre.

TİAK spune că datele trimise membrilor săi nu pot fi publice.

Rapoartele trimise sunt foarte detaliate (pe minute, felii de 15 minute, suma share-urilor zilnice și săptămânale, audiența în funcție de categoria de public (copii, femei etc).

Site-urile de internet publică doar lista primelor 100 de emisiuni.

Și există o realitate cunoscută de toată lumea: dimineața, la ora 10:00, toată lumea, de la actor, la scenarist, de la cel care lucrează la lumini, până la miile de angajați în sector, totți sunt cu ochii pe site-urile Medyatava, Uçankuş, Medyaradar, Medyafaresi etc., pentru a afla audiențele. Și mai există foarte mulți telespectatori curioși să afle pe ce loc s-au clasat serialul preferat, emisiunea îndrăgită etc.

Ce s-ar putea întâmpla dacă cifrele nu vor mai fi publicate?

Cifrele vor ajunge, în continuare, de la postul tv, la producător, de la producător, la actor, dar nu vor mai fi accesibile tuturor.

„Eu intru pe internet și aflu imediat ce emisiuni au fost vizionate ieri în America, chiar le aflu detaliat, dar nu voi putea afla ce s-a vizionat în Turcia…

Cifrele de audiență ar trebui să fie publice. Cui dăunează asta?  Înțeleg că TİAK spune că se publică gratuit ceea ce ea obține pe bani, dar s-ar putea stabili o sumă și site-ul care ar plăti, ar publica cifrele de audiență. Dar ar fi o mare  lovitură pentru dinamica sectorului de televiziune să ascunzi cu totul aceste cifre.„ mai scrie jurnalistul.

 

 

Reclame