Actriţa Beren Saat a vorbit, într-un interviu pentru Le Figaro, despre faptul că a trăit situaţii de agresiune sexuală.

„R.A.: Ce părere aveţi despre mişcarea #MeToo, apărută după cazul Weinstein?

B.S. Admir solidaritatea tuturor acestor femei. În urmă cu câţiva ani, în Turcia a existat aceeaşi mişcare, după moartea lui Özgecan, o studentă la psihologie (violate, ucisă şi arsă în 2015). După această barbarie fără precedent, am decis să scriu despre această tânără şi să particip la manifestaţii. Apoi, am început treptat, în mod natural, să povestesc propriile mele experienţe, pe reţelele de socializare: atingerile sexuale ale directorului unui post de televiziune sau manevrele actorilor care încercau să mă pipăie la filmări. Mi-am dat seama că, după mărturisirile mele, numeroase femei au început şi ele să vorbească, să spună: “Am fost şi eu victimă”. În prezent, mişcarea femeilor din lume mă onorează şi cele mai importante sunt rezultatele acestei lupte, solidaritatea femeilor, rezistenţa tuturor celor care au proiecte împreună. Sper că în sfârşit ne vom bucura de egalitate!„

Nu știu ce a făcut presa turcă atunci, dar acum vrea să afle numele acelui director al postului de televiziune.

Cotidianul Hürriyet, prin acel „Consiliu al Mondenităților„ a comentat subiectul.

hurriyet.jpg

Onur Baştürk: Dacă vrei să spui ceva, spune totul. Când procedezi astfel, din păcate, părăsești lupta. Ce bine ar fi fost dacă Beren Saat ar fi dat numele. Oare s-a gândit la posibilele obstacole pe care sectorul i le-ar impune?
Ömür Gedik: Beren dă acest mesaj de ani de zile, dar, nescriind adresa, mesajul rămâne la mijloc și zboară. Cred că Beren regretă că a făcut mărturisirea. Sigur își spune „Mai bine nu deschideam gura.„, dar, dacă vorba a ieșit din gură și s-a discutat atât de mult, ar trebui să divulge acel nume.
Cengiz Semercioğlu: Cea mai bună dovadă că în Turcia nu ar putea exista o mișcare “Me too” ca la Hollywood este Beren Saat. Cum i-au terminat femeile pe Harvey Weinstein, Louis C.K., Charlie Rose? Spunând, fără teamă, numele. Ce face Beren? Duce lupta,dar cu frică. Și mai vorbește despre feminism. Lasă chestiunile astea, Beren. O feministă adevărată, nu ar ține o vorbă timp de 5 ani. Ori nu aduci în actualitate acest subiect, ori, dacă îl aduci, spui și numele. Astfel, nu lași pe nimeni în poziția de suspect. Așa a făcut și Berna Laçin  cu ani în urmă. Actrițele de la noi, din păcate, nu sunt curajoase nici măcar cât o asistentă- costumieră…„ (aluzie la  scandalul de la platourile serialului “Yasak Elma” declanșat de asistenta de costume Özge Şimşek, în vârstă de 19 ani, care l-a acuzat de hărțuire pe actorul Talat Bulut.).

PS. Cred că Beren Saat nu a dat un nume din bun simț, nicidecum de frică. Și nici nu cred că se simte amenințată de posibile bariere care i s-ar putea pune în sector. Deocamdată, ea este cea care refuză ofertele! Și ce ușor este, cu atitudinea din fotografia celor trei (!), să ceri unui om să sape în trecutul său pentru a da un nume. Pentru ei este un nume de tocat, dar pentru ea e un coșmar și doar ea poate decide cum să-l pedepsească pe acel individ.

 

Reclame