Starurile trebuie să coboare la sume rezonabile


Murat Saygı, noul Director General al Kanal D Turcia a acordat un interviu jurnalistului Cengiz Semercioğlu de la hurriyet.com.tr.

Acesta a declarat că, din pricina costurilor ridicate ale serialelor, nu câștigă televiziunile, nici producătorii, ci singurii care câștigă sunt actorii și impresarii. „Câștigă foarte mulți bani. Banii câștigați de actori au atins nivelul sumelor de la Hollywood. Eu spun că, dacă în acest sector, nu supraviețuiesc televiziunile, nu vor supraviețui nici producătorii, nici actorii… Este perioada în care trebuie să facă sacrificii atât producătorii, cât și actorii….

Singura șansă a producătorilor de a câștiga bani o reprezintă vânzările în străinătate. De aceea trebuie să produci seriale care să se poată vinde în străinătate. Dacă aici serialul iese din grilă la episodul 5, cum să câștigi? Tocmai de aceea, când vinzi, adaugi marja de vânzare externă și îți faci treaba fără să gândești la prezent. Câțiva producători au produs seriale care s-au putut vinde în străinătate, au câștigat bani foarte buni, dar primordială e ziua de azi. Azi trebuie să trăiască televiziunile pentru a exista un mâine. E valabil și pentru producător, dar și pentru actor și impresar. Să nu se interpreteze că aș fi împotriva impresarilor și actorilor, ci trebuie să găsim ceea ce este corect rațional. Oricare televiziune care are proiect peste suma de 800.000 lire, pentru a câștiga bani din acest proiect, trebuie să obțină rating 10-12. De pildă, când începe un serial, spunem „serialul acesta va supraviețui cu rating 5-6„. Poate supraviețui dacă are cost de 800.000 lire.

Acum, sectorul e dominat de panică. Dacă un serial a obținut rating mic la primul episod, imediat vin întrebările „Unde e rezerva?„ Câte episoade sunt garantate până la rezervă?„ și apoi, „Spune producătorului să se adune la ep.3 și să iasă.„ Producătorul, oricum face cele trei episaode cu gândul să spele mortul, să nu cumva să cheltuiască bani. De aceea trebuie să se disciplineze sectorul. „

Întrebat dacă au încheiat vreun acord pentru seriale, acesta a răspuns: „Analizăm 7-8 seriale. Pentru două aproape că am dat comanda. Suntem în etapa de contract. Avansăm și cu al treilea și al patrulea. Vara vom difuza un singur serial. „

A mai spus că este foarte plictisitor să începi serialul la opt seara și să dureze foarte mult. „Producătorii vin și spun „Fac serial de 1.200.000 lire, dar de 120 minute.„, iar eu îi spun să-mi facă de 800.000 lire de 90 minute, iar eu, cu restul de 100-150.000 lire, să pot face o altă emisiune, să mai aduc publicitate, să mă adresez și unui alt public.„

 Este o mare greșeală ca televiziunile să încheie contracte cu actorii.

Întrebat dacă, pentru perioada următoare, ar merge la  Kenan İmirzalıoğlu sau Kıvanç Tatlıtuğ și ar spune „Îți dau 2 milioane de lire pentru contract„, acesta a spus: 

„Nu. Nu am făcut asta în viața mea. Postul de telviziune nu e casino sau casă de producție. Eu nu am treabă cu actorul. Partenerul meu de discuție e casa de producție. Știu foarte bine care e treaba mea. Cumpăr rating, vând rating. De aceea, Să administrez relația cu actorul, să mulțumesc actorul, să mă străduiesc să-i găsesc serial și să mă leg dându-i bani, nu e treaba mea. Eu găsesc casa de producție de unde să iau rating, iau rating de la casa de producție, vând ratingul celor care își fac publicitate și acestea.

Întrebat dacă Kanal D nu va mai lucra cu starurile, acesta a răspuns:

„Sigur că vor fi, dar starurile vor coborî la sume rezonabile. Acești bani sunt luați de 8 sau 10 nume. Ca orice Director General, aș vrea și eu să lucrez cu acestea, dar se poate și fără. Pentru că mai e ceva. Dacă proiectul tău e bun, oricând face treabă bună. Nu e o regulă că prinde orice proiect dacă ai un actor strălucitor…

Scopul meu nu este acela de a dezamăgi vedetele. Dacă privești din unghiul lor, OK, dar privind dinspre televiziuni, acestea trebuie să trăiească. Preferi să vină cineva la tine să-ți spună „Îți dau 1 milion de lire și nu mai lucra până la finalul vieții„ sau „Îți dau lunar 50.000 lire și vei avea continuitate în a câștiga acești bani.„? Despre asta e vorba. Trebuie să administrăm bine percepția, altfel actorii vor interpreta eronat. Dar postul să piardă la fiecare episod 500.000 lire și fiecare actor să bage în buzunar 100.000 lire, nu poate dura la nesfârșit. Azi sunt eu, mâine va fi altcineva. Până la urmă, un patron va pune lacăt și va pleca. Iar sectorul va ajunge în mâinile unora care nu au nimic comun cu acest sector. 

 

Reclame

Categorii:ACTORI TURCI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.