bandicam 2018-05-05 11-45-56-573.jpg
În editorialul de azi, jurnalistul Mesut Yar (Posta) se întreabă dacă se scufundă sectorul televiziunii.

Ajunge la această întrebare făcând niște calcule pentru care spune că nu e necesar să stăpânești matematica.

Consumul de seriale într-o seară este de 10 milioane de lire. Având în vedere faptul că nu se difuzează seară de seară, consumul lunar ar putea ajunge la 240 milioane de lire. Un sezon durează aproximativ 8 luni. Cu plusuri și minusuri, valoarea ajunge la 1 miliarde de lire.

Veniturile din publicitate ale televiziunilor, nu ating 4 miliarde de lire. Sunt în jur de 3 miliarde și în continuă scădere.

De la seriale, televiziunilor le mai rămâne 1 miliard de lire care ar trebui să cuprindă: știri, concursuri, emisiuni, cheltuieli de personal și impozite.

Și mai spune jurnalistul că nimeni nu trebuie să arunce vina asupra publicului pentru un crater produs de televiziunile care încep sezonul cu 80 de seriale și îl termină cu 10 seriale.

Pentru că serialele nu prind la public și sistemul bazat pe staruri este consumat, Mesut Yar trage un semnal de alarmă și invită la o masă a dezbaterilor jurnaliștii specializați în critică de televiziune ( Mustafa Doğan, Ali Eyüboğlu, Oya Doğan, Cengiz Semircioğlu, Sina Çıladır etc).

Jurnalistul spune că într-un sezon sunt 10 seriale care aduc același subiect, iar dintre acestea 9 ies din grilă. Serialele pentru care un episod ajunge la costuri de 2 milioane de lire, dispar rând pe rând.

Se așteaptă miracole din partea actorilor care filmează 120 de minute/episod săptămânal. Scenariștilor li s-au ars circuitele, echipele de filmare își dau sufletul.

„Ce așteptăm? Fac un apel deschis către colegii de breaslă. Veniți și, în calitate de critici de teelviziune, să aducem subiectul la masa dezbaterilor. Să transmitem concluziile noastre difuzorilor. La aceeași masă, să fie și actorii consacrați… Veniți să ridicăm degetele către lumea serialelor cu scenarii lipsite de conținut și actori fără bază. Nimeni nu are intenția să corecteze ceva. Veniți să strigăm „Regele e gol!„. Acceptați, Sina, Mustafa, Ali ağabey, Sinan, Oya, Yüksel și chiar Cengiz?„

 

Reclame