Nu s-a bazat doar pe faptul că e chipeș. S-a dezvoltat permanent. Ne-am întâlnit cu Burak Özçivit înainte ca filmul „Can Feda/Suflet de sacrificiu„ să fie pe marile ecrane (6 aprilie). Ne-a povestit despre iubirea lui pentru patrie, criteriile de succes și nevasta sa, Fahriye Evcen, care face cel mai bun pilaf.

Da, este chipeș. Atâta cât să provoace mută agitație unde se duce. Este mult mai matur față de vârsta pe care o are. Are o căsnicie fericită. Face investiții pentru sine, muncește cu inima și mintea. Serialele lui sunt vizionate în peste 70 de țări începând cu ‘Muhteşem Yüzyıl/Secolul Magnific’ . Dacă în aceste țări spui că ești prieten cu Burak Özçivit, se opresc în loc până și apele curgătoare. Familia lui se ocupă de trei generații de chebap. El este nepotul care spune că chebabul nu este obligatoriu. Nu prea se împacă cu gătitul. A studiat laUniversitatea Marmara, Facultatea de Arte Frumoase/secția Fotografie. A fost și model, iar acum este actor și l-ar tenta regia.  
În „Can Feda’ joacă un rol principal alături de Kerem Bursin. Cred că un actor joacă orice rol: și interlop, și bisexual și soldat. Așa și Burak Özçivit  care spune cu va permite nimănui să pună la îndoială iubirea lui pentru patrie.

◊ Nu este enervant ca un bărbat să fie atât de chipeș?

– Ce pot să spun? Eu nu privesc viața așa. Dacă aș fi privit-o așa, nu aș fi ajuns aici. Fizicul unui om poate fi un plus, dar este nevoie obligatoriu și de altele cum ar fi: mintea, inteligența, talentul, priceperea, pasiunea pentru profesie. Iar eu mi-am folosit destul de mult capul pentru toate acestea.

◊  Sigur că nu ești doar chipeș. Am vizionat acel video de la Viena. Este ceva incredibil! Vorbește-ne despre cele trăite acolo…

– Îți mărturisesc că și noi am fost uimiți. Ne-am dus soț- soție în vacanță. Liber ca păsările, ușori, fericiți. Cu psihologia omului aflat în vacanță, am făcut un selfie din balconul hotelului. Fără să știm că piața din spatele nostru este cea mai renuită de acolo. Apoi am ieșit să ne plimbăm. Ne-am întors peste câteva ore. Am văzut că drumurile erau închise și foarte multă lume. Piața era plină de polițiști. Ne-am spus „Doamne, fusese revelionul cu o noapte în urmă și nu era așa aglomerat! Ce-o fi oare? Probabil s-a întâmplat ceva.„ I-am sunat pe cei de la hotel. Ușa din față era închisă. Ne-au spus să intrăm pe ușa din spate. Au venit și ne-au luat pe la ușa din spate și așa ne-am dus în cameră.

Viyana’ya gittik, gazeteler kuşatma dedi  Ne-am dus la Viena și ziarele au zis că e asediu                           

◊ Încă nu știți ce s-a întâmplat…

–  Nu. Lumea țipa. Era o mare forfotă. Erau 12 mașini de poliție. Au înconjurat piața. Ne-au întrebat „Ați făcut ceva?„ Am întrebat „Cum ar fi?„ „Ați postat vreo fotografie? Ce e cu oamenii ăștia?„ ne-a întrebat. Sigur că a fost un șoc pentru noi. Am înțeles că acea mulțime era acolo pentru noi. A doua zi ne-au scos pe la bucătăie. Poliția închisese strada. Ne-au dus la aeroport cu un microbuz cu geamuri fumurii. Ne-am dus cu patru ore mai devreme. Pentru a preveni orice eveniment, îmbulzează. Au gost reținuți doi oameni. Acolo am înțeles unde poate duce postarea unei fotografii.

◊ Cum au dat ziarele știrea?

– Drept al treilea asediu al Vienei…

◊ Te simți ca un ‘rock star’ ?

– Nici vorbă, eu am depășit faza asta…

◊ Faptul că ești atât de chipeș, nu te împiedică un pic? A fi chipeș nu trece în fața personalității?

– Nu. Pentru că actoria este doar despre rol. Trebuie să intri în rol și să fii omul pe care îl joci. Când reușești asta, nu te mai vede nimeni pe tine. Vede personajul căruia îi dai viață.

Vatan sevgimi kimseye sorgulatmam

◊  Se întâmplă să nu poți intra în rol?

– Mie, nu. Nu ar trebui să se întâmple. Este la fel ca și cu magia. Spui „Fă ceva.„. Nu face în clipa aceea, dar face când e pregătit. Așa și eu. Îmi pregătesc temele. Dar totul se clarifică pe drum.

Cum adică?

-Personajul căruia îi dau viață în serial, prinde contur abia în episodul patru. Te deschizi pe drumul parcurs. Dar în filmul de cinema este mai dificil. Ai doar cinci săptămâni de filmări. Filmul de cinema este mai dificil decât serialul de televiziune.

◊ Cum merge căsnicia?

– Minunat.

◊ Este normal să existe bârfe de despărțire la nici un an de la căsătorie?

– Pe cuvânt că nu știu ce să spun. Oamenii sunt ciudați. Dar nouă nu ne place să intrăm în acel joc.

◊ Cum adică? Adică apar știri ireale?

– Nu apar? Dimineața, când te trezești, iei ziarul și te întrebi „De unde până unde?„

◊ Nu simți nevoia să-i suni și să-i întrebi: „Fraților, nu există așa ceva. De ce inventați? E frumos să faceți asta?„ …

– Nu există final pentru asta. Este ca un puț fără fund. Oricum, într-o eră în care există social media, ar fi fără sens să-i caut.

◊ Ce faci când apare o știre eronată despre tine?

–  Până acum, nu am făcut nimic. Nu am răspuns nici pe social media. Oamenii oricum vor înțelege, peste un timp, că ceea ce s-a scris nu este adevărat.

Vatan sevgimi kimseye sorgulatmam

◊ Există fani care vor să te despartă de Fahriye?

–  Într-un mod interesant, noi suntem cuplul considerat cel mai potrivit. Îmi place mult situația asta. Este cea mai mare șansă a noastră. Ne iubesc pe fiecare în parte.

◊  Dar există și cei care o consideră urâtă și care spun că nu e de tine. Lor ce le spui?

– Fahriye este unică pentru mine!

◊ Ce reprezintă Kartal Tibet în viața ta?  

– Profesorul Kartal este foarte valoros pentru mine. Am învățat multe de la el. Este un maestru. A muncit în fiecare loc al acestu domeniu. Cunoaște istoria filmului, teatrul, actoria, regia, orice. Ai succes dacă te lași în mâinile lui. Așa am făcut și eu. Abia începusem și m-am lăsat în mâinile lui. De pildă, eram lângă maestrul Kartal la orice montaj. Spunea că „Un actor, nu poate face actorie, sub nicio formă, dacă nu știe montajul.„ și nu accepta să muncească cu niciun actor de rol principal fără să-l introducă la montaj. Montajul înseamnă să înveți„Ce nu am reușit să fac? Ce nu ar trebui să fac? „ . Viața nu este tot așa? Atingem succesul nu cu cele la care am spus „Da.„, ci cu cele la care am spus „Nu.„. Eu tot intrând la montaj mi-am văzut greșelile.

Vatan sevgimi kimseye sorgulatmam
◊ Colaborarea cu el a fost pentru tine unul dintre punctele de cotitură. Altele?

– După Kartal Tibet, unul dintre punctele de cotituă a fost să lucrez cu Timur Savcı’, producătorul ‘Muhteşem Yüzyıl/Secolul Magnific’. De acolo, de fapt, am continuat să lucrez cu el. Am lucrat și cu Kerem Çatay. Aceste trei nume sunt foarte importante în cariera mea. Dar pentru mine, viața înseamnă să te dezvolți, să avansezi. De exemplu, la arte frumoase am studiat fotografia, dar nu pot sta în loc. Nu e felul meu acesta. Ceea ce învăț, adaug la mine și transform. Pictez frumos, dar nu am studiat pictura. Dar examenul de la arte frumoase l-am luat datorită picturii/desenului. De acolo, am trecut la fotografie. Din spatele camerei, am trecut în fața ei și am devenit actor. Acum sunt și producător.

◊  Ce reprezintă pentru tine iubirea de patrie?

–  Este ceva indiscutabil. Nu permit nimănui să pună la îndoială iubirea mea de patrie. Nu se cunoaște după ceea ce fac în prim plan?

◊ Chiar, de ce ai făcut film militar? Pentru că te-ai conformat conjuncturii?

– Noi nu urmărim de ani în șir astfel de filme americane? America este numărul 1 în cinematografie. Serialele noastre sunt pe locul doi după SUA. Trei seriale ale mele sunt difuzate în străinătate. Am o putere în străinătate. Dacă americanul o face, eu de ce nu aș face-o?

Vatan sevgimi kimseye sorgulatmam

◊ În ce condiții s-a filmat ‘Can Feda’i?
– La Eskişehir am montat un platou foarte mare. Timp de 15 zile, am stat în munți alături de „băștile bordeax’, am stat în frig, am dormit pe jos. Nu aveam telefon. Am mâncat foarte puțin. Patru antrenamente pe zi. Antrenamente până la leșin! Aveam mereu îmbrăcămintea udă. Încă puțin și făceam pneumonie. În acest răstimp nu am făcut baie, nici nu aveam cum.

◊  Când va fi pe ecrane?

– 6 aprilie, vinerea viitoare. Am emoții, dar niciodată nu fac previziuni.

◊ De ce?

– Pentru că nu ai de unde să știi. Cinematografia poate surprinde în orice clipă. În fiecare seară, acasă, vizionezi ceva gratis, telecomanda e la tine. Dar pentru cinema dai bani.

◊ Care e partea cea mai puternică a actoriei tale?

–  Cred că nu este doar despre a fi actor, ci și un om bun.

◊ Ooooo! Cuvinte cu greutate!

– Pe cuvânt că așa este! În ceea ce mă privește, singurul meu obiectiv este să fiu un om bun. Asta înseamnă, atunci când filmezi, să fii o echipă, să zâmbești când ajungi la platouri, să iubești și omul de pe stradă și telespectatorul. Nu ai șansa să fii actor bun dacă nu ești un om bun!

◊ Și pe piață tot așa ești cunoscut, nu-i așa?

–  Aș fi fericit să fie așa. Cel mai frumos lucru care se poate spune despre un om este „Era un om bun!„. Este suficient. Nu e nevoie de mai mult. Dar nu este ușor să-i faci să spună acest lucru. Dacă ești om bun, restul în viață avansează cumva. Cu toții avem diverse preocupări. Este important ca omul să muncească cu plăcere, dar este mai important să fie om bun!

Investesc în domeniul în care muncesc. Am căutat căile prin are să fac proiectele dorite și mi-am dat seama că se poate înființând casă de producție. Poate că îmi asum riscuri, dar investesc ceea ce câștig. Uneori câștig, alteori pierd. 

◊ Nu vă săturați să tot fie îmbulzeală pe unde mergeți: Îți este dor de libertate?

–  M-am obișnuit. Cel mai mare suport e soția. Pentru că și Fahriye e dn același domeniu, știe ce simt și ce trăiesc. De aceea, ne sprijinim reciproc foarte mult.

◊ Unde mergeți să vă relaxați în Turcia?

– Ne e greu să ne facem vacanța în Turcia. Recunosc. La școală ne dădeau temă: Mergi în Eminönü și fă o fotografie.” . Mergeam imediat cu vaporul. Acum nu mai sunt atât de liber. Dar dacă tot vreau să o fac, merg cu bască pe cap. Mie și lui Fahriye ne place cel mai mult să ne punem caschetele negre și să facem turul orașului cu motocicleta. Mergem în Sultanahmet.

◊  Tu mai mergi și pe motor ?

– Da, de destul de mult timp. Tata nu a vrut deloc. A făcut și mare zarvă. Peste un an, mă sună un prieten și-mi zice “L-am văzut pe nea Bülent pe motor!

Vatan sevgimi kimseye sorgulatmam
Fotografii :Cem TALU

◊ Ce fel de film este ‘Can Feda’?
– Este o poveste despre conștiința soldatului turc. Propoziția care este laitmotivul filmului este: „Conștiința soldatului turc merge înaintea glonțului.„ … La noi, sentimentele sunt în față. Iar noi am făcut un film unde sentimentele sunt primordiale.

◊ Cum a început relația cu Fahriye?
– După „Çalıkuşu„. Am avut un film împreună. Acolo ne-am îndrăgostit unul de altul.

◊  Decizia de a vă căsători? Nu te-ai decis greu? 

– Nu… De ce?

◊ Unui om ca tine, atât de plăcut, nu i-a fost teamă că va pierde fanii?

–  Eu nu privesc așa situația. Iubeam și am vrut să mă însor. Suntem foarte fericiți. Există ceva mai frumos decât să împarți viața cu cineva compatibil ca spiritual și mental? Ar fi putut fi mai devreme căsătoria asta, dar am tot amânat din pricina treburilor. Eram de patru ani împreună.

◊  Puteați continua ca iubiți…
– Desigur, dar am vrut să ne căsătorim. Ne-au sprijinit și familiile noastre. Noi suntem o familie turcă clasică. Familiile noastre, de asemenea. Și familia construită. Nu am vrut să modific această structură. În viață, nu poți face totul singur. E frumos să împarți.

◊  În trecut, junii rămâneau burlaci…
–  Acestea sunt vechi, nu consider juste astfel de judecăți. M-am îndrăgostit, m-am însurat. Poate fi ceva mai presus? Nu trebuie să existe socoteală în orice.

◊  Este geloasă?

– Fahriye? Deloc…

◊ Este și ea o femeie foarte frumoasă, foarte sexi. Dar tu ești gelos?

– Pe cât ne iubim de mult, pe atât ne și respectăm. Eu îi cunosc profesia, ea îmi cunoaște profesia. De aceea, nu e loc de astfel de gelozii în viața noastră.

◊ Adică nu se pune problema „Nu se sărută, nu face dragoste, nu stă cu altcineva în pat„!

– Ne respectăm reciproc și ne facem profesia cum se cuvine.

◊ Bebeluș?

– E chestiune de destin. Nu știu ce să spun acum. Nu avem un astfel de plan.

◊ Dar dacă ar spune „Sunt însărcinată„?

–  Nu știu, soarta. Presa mondenă merge pe anumite șabloane. Te-ai căsătorit, e timpul să faci copil și apari știrile despre bebeluș. Nu e cazul acum. Dar vino și fă-i să creadă!

◊ Ce gătește Fahriye cel mai bine?

– Fahriye  este incredibilă! Nu am mai văzut pe cineva care să gătească așa. Gătește mai bine decât tata! De pildă, nu există un pilaf mai bun decât al lui Fahriye.

◊ Tu ce gătești cel mai bine?

–  Fii sigură că nimic. Eu mănânc pentru a trăi.

◊ Mi-a venit chebabul, mi-a venit lahmacunul…. 

–  Nici vorbă…

◊ Porți inel…

–  Îmi place foarte mult să port verighetă.

◊ Cum ai cerut-o în căsătorie?

– Fahriye pregătise petrecere de ziua mea. Voia să-mi facă surpriză. Sigur că mi-am dat seama. Când a venit tortul de ziua mea, a văzut pe el inelul pe care i l-am luat și a fost șocată. Ea mi-a pregătit petrecere de ziua mea, eu am cerut-o în căsătorie. A început să plângă imediat cum a văzut inelul.

Vatan sevgimi kimseye sorgulatmam
 

 

Reclame