C├ónd mama ╚Öi bebelu╚Öul dep─â╚Öesc perioada critic─â de 40 de zile, se ├«ndeplinesc anumite ritualuri, baia mamei ╚Öi a copilului ╚Öi scoaterea acestora pentru a-I vizita pe cei apropia╚Ťi.

Baia de 40 de zile a bebelu╚Öului se face diminea╚Ťa devreme. De fapt, baia mamei ╚Öi a bebelu╚Öului.

Persoana care va ├«mb─âia bebelu╚Öul este o femeie ├«n v├órst─â, respectabil─â ╚Öi de ├«ncredere din familie. Aceasta va aduna, ├«n drumul s─âu spre casa cu bebelu╚Öul, patruzeci de pietricele ╚Öi 40 de flori de sezon, le va steriliza prin fierbere ╚Öi apoi le va ad─âuga ├«n apa de baie. Va mai pune ├«n ap─â: aur, argint ╚Öi ochiul de protec╚Ťie ├«mpotriva deochiului. Aurul reprezint─â soarele, argintul reprezint─â luna, iar ochiul protejeaz─â de deochi.

În acest timp se spune o rugăciune specială.

Pesta mama ╚Öi beblu╚Ö se toarn─â 40 de polonice din aceast─â ap─â, timp ├«n care se repet─â ÔÇ×au zburat, au zburat 40 de zileÔÇ× ╚Öi ÔÇ×s─â ai o via╚Ť─â lung─â ca apaÔÇ×.

Conform unei vechi tradi╚Ťii, mama ╚Öi copilul vizitau, ├«n ziua ├«mplinirii a 40 de zile, 7 case, dar ├«n zilele noastre, deoarece acest lucru e imposibil, ace╚Ötia merg ├«n vizit─â la bunici unde mamei i se d─â s─â bea jum─âtate de pahar cu ap─â, iar aceasta bea deodat─â pentru a avea mult lapte pentru bebelu╚Öul c─âruia I se d─â ├«n dar co╚Öule╚Ťul de 40 de zile.

Din co╚Öule╚Ťul de 40 de zile, nu trebuie s─â lipseasc─â: ou, monede, zah─âr ╚Öi orez. Oul i se d─â s─â fie s─ân─âtos ca oul. Monedele ╚Öi orezul i se dau ca via╚Ťa s─â-I fie ├«mbel╚Öugat─â. Zah─ârul i se d─â s─â aib─â vorb─â dulce ╚Öi s─â fie z├ómb─âre╚Ť. I se mai pun ├«n co╚Öule╚Ť: f─âin─â, sare ╚Öi vat─â. Toate acestea se pot pune ├«n sticlu╚Ťe decorative. Se mai pot pune ├«n co╚Ö, ca un sprijin material pentru mama, aur, m├óncare pentru bebelu╚Öi, scutece, crem─â pentru bebelu╚Ö, ├«mbr─âc─âminte pentru bebelu╚Ö.

(Sursa: blog.bebekannedunyasi.com)

Reclame
Reclame
Reclame