„Pe 10 noiembrie 2021, se împlinesc 83 de ani de la trecerea în neființă a făuritorului statului turc modern, Mustafa Kemal Atatürk.

Atatürk a fost un militar cu reușite strălucite pe câmpul de luptă, un reformator implicat în toate aspectele vieții, cu o moștenire care trăiește până în zilele noastre.

Atatürk a avut la dispoziție doar 15 ani de putere politică pentru a transforma un imperiu decadent, atacat de aproape toți vecinii săi și aliații acestora, într-o țară modernă.

Primul președinte al Turciei a primit la naștere un nume predestinat: Mustafa (Alesul). Celelalte două nume i-au fost adăugate ulterior de cei care l-au cunoscut. În școala militară, a primit numele de Kemal (Perfecțiune). Iar când a impus turcilor să adopte nume de familie, în locul numelor din relațiile tribale anterioare, şi-a luat un nume pe care contemporanii i-l dăduseră deja: Atatürk (Părintele turcilor)„ (citat din jurnalist Ghiulsen Iusuf Ismail).

*****

KEREMCEM spune: „La fiecare 10 Noiembrie, steagul turcesc din inimile noastre coboară în bernă. Iubirea, respectul, recunoștința noastră nu se vor termina niciodată.„ și postează pe Instagram marșul „Atatürk nu a murit” interpretat, sub bagheta îndrăgitei profesoare Meltem Taşkıran, împreună cu educatoarea Kristal Sayar și micuții ei elevi recitatori, Halis Özaydeniz și familia Atelierului Meltem Taşkıran, pentru a transmite și ei un însemn spre infinit.

„Atatürk nu a murit

Trăiește în inima mea

El poartă drapelul în războiul civilizației.

El depășește orice fel de putere.

Sunt ale tale revoluțiile care dau putere poporului turc.

A ta este calea pe care ai trasat-o țării mele.

Tinerețea e a ta, tu ești al tinereții. Nu ai murit, nu poți muri, nu ai murit, nu poți muri.„

*****

Infinitul devenit Atatürk. Pentru națiunea turcă, Atatürk nu a murit în 10 Noiembrie 1938, ora 09:05, la Palatul Dolmabahçe, ci a devenit infinit. Îl vor iubi și respecta la infinit.

Reclame
Reclame
Reclame