Sări la conţinut

Pornind de la melodia din promo

 

RANINI spune că este de impact melodia folosită în promo-ul serialului „KUZGUN„ și a obținut mai multe indicii despre textura și parfumul serialului față de promo-ul anterior care a fost mai lung.

Ultima oară a fost folosită în serialul digital polițist „BOZKIR/Stepa„ difuzat la BluTV.

De data aceasta, melodia a fost reorchestrată și reinterpretată pentru KUZGUN.

Este vorba despre melodia MİNNET EYLEMEM (Nu simt să fiu recunoscător sau nu pun preț…). Versurile sunt scrie de poetul și filozoful azer Seyyid Ali Imadaddin Nasimi

(în limba azeră: Seyid Imadəddin Nəsimi) (1369-1417).

Muzica aparține lui Feyzullah Çınar, un bard turc care a trăit în perioada 15 noiembrie 1937 – 26 octombrie 1983.

Am găsit versurile (din care nu înțeleg mai nimic, deci nu aș putea traduce niciodată ca pe o poezie), dar și explicația lor în mai multe cuvinte.

Cu siguranță nu au folosit toate versurile, dar le scriu să fie aici… și pe cele în turca venită din azeră.

În promo e doar prima strofă. (fără al doilea vers și repetând versul al patrulea cu „ departe de calea diavolului„

MİNNET EYLEMEM

Hâr içinde biten gonca güle minnet eylemem

Arabi Farisi bilmem, dile minnet eylemem

Sırat-i müstakim üzre gözetirim rahimi

İblisin talim ettiği yola minnet eylemem

În primele patru versuri, Nesimi spune că nu simte recunoștință față de un boboc de trandafir care se deschide cu spinii. Este opțiunea lui să nu știe arabă și persană față de care nu simte recunoștință. Nu îl interesează nimic din lumea asta. Ceea ce contează pentru el, e să aleagă calea către Dumnezeu, să stea departe de calea diavolului, că drumul Domnului te ferește de toate relele..

 

Bir acaip derde düştüm herkes gider kârına

Bugün buldum bugün yerim, Hak kerimdir yarına

Zerrece tamahım yoktur şu dünyanın varına

Rızkımı veren Huda’dır kula minnet eylemem.

 

Ideea de Sufism este și în prim planul următoarelor patru strofe. Nesimi nu prețuiește câtuși de puțin bogățiile acestei lumi, nu este interest să dobândească proprietăți, e mulțumit cu ce are.  Scopul lui fiind să ajungă la Dumnezeu, ca om se află într-o stare de satisfacție material și spiritual, nu se simte înfrânt de cei care sunt mai bogați și mai buni decât el. Bunurile materiale rămân în această lume, important este că ajungi la Dumnezeu epurat de rele.

Sursa:

http://yorumokuyorum.blogcu.com/minnet-eylemem-seyyid-nesimi/9063351

Oy nesimi, can Nesimi ol gani mihman iken

Yarın şefaatlarım ahmed-i muhtar iken

Cümlenin rızkını veren ol gani settar iken

Yeryüzünün halifesi hünkara minnet eylemem

Privindu-se din exterior, Nesimi, tot conform sufismului, are o atitudine de revolt față de cei ce conduc țara și sultan.

Conform ideii sufismului, Dumnezeu este singurul proprietar al pământului și al cerului, așa că el se definește ca invitat care știe să se mulțumească cu ce are în această lume.

În lumea de apoi, doar Dumnezeu are puterea de a-l ierta, iar pentru el Sultanul-cel care se crede reprezentantul Domnului pe pământ, nu reprezintă nimic.

Am scris mult și poate inutil pentru că serialul sigur nu va fi despre acest subiect, ci mesajul transmis mi se pare a fi: „Eu sunt KUZGUN, atât, cu ceea ce am, nu plec capul în fața nimănui, dau socoteală doar lui Dumnezeu, mi s-a furat trecutul și vin să-mi fac dreptate.„

Vom vedea despre ce e vorba atunci când vor veni informațiile oficiale de la AY YAPIM sau STAR TV.

Sigur trebuie să apară foarte curând! Cred că marți va mai fi ceva…

Data trecută, când am scris despre semnificația prenumelui Kuzgun, s-a reținut doar că e corb și răutăcioșii i-au zis cioară.

Acum, că am tradus (am povestit) versurile unui cântec, sper să nu se rețină că vine să se lupte cu sultanul.

Luați-le doar ca pe niște explicații în lipsa informațiilor oficiale.

Și pentru că am citit în comentarii că sigur gândesc să vă traduc versurile cântecului!

Și am zis să mă uit, înainte de a publica articolul, poate a mai apărut ceva.

Da, a apărut.

Zice așa:

kuzgunok.png

Zice așa:

dila.png

18 comentarii »

 1. Multumesc pentru traducerea versurilor! Imi place mult blogul dvs. tocmai pentru ca veniti cu aceste traduceri/ descrieri/calatorii din vremuri demult trecute.Asa ni se releva inca o data ca adevarul este unul singur. Cu stima pentru tot ce faceti!

  Apreciază

 2. Nu mi-aș permite să aduc vreodată cuiva acuzații nefondate, acele comentarii există și la momentul de fața pe conturile menționate, că nu doriți să vă asumați cele spuse, aceasta este o altă problema.Până la urmă, fiecare persoană este răspunzătoare pentru ceea ce spune.Eu sunt răspunzătoare doar pentru ceea ce afirm și nu prea obișnuiesc să emit judecați de valoare.
  Nu-mi doresc sa intru in polemică, mai degrabă am vrut să fiu bine intenționată și să vă spun câteva vorbe constructive, reflectați vă rog la ceea ce am spus și dacă îl apreciați cu adevărat pe Baris, arătați prin fapte și prin vorbe că îl susțineți în toate proiectele lui.Mi-aș dori să citesc comentarii frumoase pe viitor, că tot se apropie serialul și slavă Domnului, vom avea ce comenta.

  Apreciază

 3. Este firesc sa se faca o astfel de promovare. A fost lansat doar primul teaser, iar povestea serialului este despre Kuzgun si Dila, povestea lor de dragoste, trecutul si prezentul lor, de aceea si apar cei mici la inceputul teaser-ului….care nu sunt nicidecum Baris si Burcu. Nefiresc ar fi fost sa avem primul teaser cu tatal lui Kuzgun, sora si fratele sau mai stiu eu ce alte personaje…ca n-am fi inteles nimic, si cu atat mai putin nu ar putea face un prim teaser in care sa apara regizorul, scenaristele, oamenii de la machiaj sau directorul de imagine. Simplu ca buna ziua!
  In fine…. eu fac X-uri in calendar pana martea viitoare si imi doresc atat de tare sa le mearga bine si sa dureze mult si bine……. cine ma stie de pe blog, stie ca atunci cand imi doresc ceva foarte tare/mult, se cam intampla.

  Apreciat de 1 persoană

 4. Alina B. esti sigura ca am scris ,cuvinte care nu se pot reproduce pe conturile pe care le-ai mentionat?Aici nu se discuta despre mine ci despre serial si a fost doar o parere de a mea, ca nu cumva, sa nu mearga serialul, iar tu o analizezi atat de mult,pacat,nu o sa mai comentez daca te deranjeaza atat de mult.

  Apreciază

 5. Vă mulțumim pentru traducere și explicațiile deosebit de interesante. Să sperăm ca subiectul serialului interferează cu filozofia și mesajul care a stat la baza poeziei.

  Apreciat de 1 persoană

 6. Așa zic și eu, să trimitem toată energia noastră pozitivă acestor actori minunați și să sperăm că serialul va fi unul longeviv, un fan adevărat trebuie sa fie optimist și nu să facă astfel de predicții și să se antepronunțe.
  Înainte, când vedeam un comentariu acid la adresa lui Baris, aproape ca scoteam flăcări pe ochi, precum Omer, când se enerva, însă acum nici nu mai bag in seamă aceste opinii negative, trec pe lângă ele, ca și cum n-ar fi fost.Sunt atât de fericită ca in sfârșit începe serialul, cred că acesta e și motivul pentru care am devenit atât de zen și nu-mi mai doresc sa mă contrez cu cei care urmăresc doar sa provoace.Zâmbesc și spun doar atât “yazik!” și trec mai departe.Nici nu aș avea ce replică să-i dau acestei doamne, care de la începutul promovării serialului nu a avut nici măcar un comentariu pozitiv, nici pe blog, nici pe contul oficial al serialului și pe cel al lui Burcu Biricik.Aici mă bucur că a avut respect fața de dvs. și nu a folosit acel vocabular pe care l-a folosit pe cele doua conturi, despre care am amintit.Nu mi-am putut imagina vreodată ca poate vorbi cineva in acești termeni despre Baris și despre Burcu, sunt niște cuvinte care nu pot fi reproduse, pur și simplu te crucești și te intrebi de ce ar face cineva așa ceva.N-am sa pot înțelege vreodată de ce acționează unii oameni in acest fel și mai ales de ce persista in greșeală.

  Apreciat de 1 persoană

 7. Ok, Mirela B, nici o problema si te rog fără doamna, ca suntem la o cafea aromata, așa ca intre prieteni! După mine chiar nu e prea mult….prea au fost secretoși, castingul a durat mult si filmările la serial au început destul de tarziu…..acum o luna daca nu ma înșel. Si vorba lui Ranini nici multe indicii nu avem așa ca bine zice doamna Guler, hai cu energia pozitiva, daca suntem fani Baris:))))

  Apreciază

 8. D-na Macrina imi place Baris,dar cateodata ”ce-i mult strica”,in felul acesta m-am referit si da,echipa doar cu numele au fost specificati.

  Apreciază

 9. Din partea mea RESPECT, doamna Guler si va mulțumesc din suflet!:))))
  P.S.
  Mirela B , fără a provoca polemici inutile, nu cred ca e vorba despre aroganta actorilor din rolul principal ( ca unul dintre ei este chiar prea modest si discret, scump la vedere si vorba), ci de strategia aleasa de echipa de producție…..etc. Si mai cred ca nu ai urmărit subiectul si nici nu ai vizionat toate promo-urile postate de AY Yapim, Star TV si tvdizikuzgun ………..ca ai fi aflat si de restul echipei (regizori, scenariști, actori….)!!!! Chiar si de pe blog.

  Apreciat de 1 persoană

 10. De o luna de zile, vad doar pozele celor doi,si aceleasi fraze,puse in alt contex,oare echipa chiar asa de neimportanta este, incat sa nu apara si ei ,pacat ,ajung sa cred ca doar ei doi fac filmul,imi pare rau sa o spun dar s-ar putea sa le dauneze ,prea multa aroganta ,conteaza si echipa si cum interpreteaza cei doi rolurile intr-o drama.

  Apreciază

 11. De fiecare dată intru cu un mare entuziasm pe blog, însă acum, de când cu promovarea serialului Kuzgun, trebuie să recunosc franc faptul ca intru cu un și mai mare entuziasm.
  De aici aflu cele mai prețioase informații.Mulțumim din suflet pentru că v-ați documentat pentru noi, așteptam cu nerăbdare aceste explicații!
  Mai devreme încercam să deslușesc ceea ce scrisese jurnalista Ranini și mă bucur că ne-ați tradus dvs.
  Foarte interesant ceea ce am citit, mulțumesc frumos încă o dată!😘

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: